Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Ισραήλ πιστεύει ότι μια έρευνα που αντιμετωπίζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες ως ύποπτους θα οδηγήσει σε αντίθεση στους κόλπους ης ισραηλινής κοινωνίας, ανέφερε την Πέμπτη η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz, καθώς προηγούμενες έρευνες για τις δολοφονίες Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες έχουν οδηγήσει σε διαμάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ, με πολλούς Ισραηλινούς να πιστεύουν ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει να διώκονται για τέτοιες πράξεις.

Η οικογένεια της Αμπού Άκλεχ είπε ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ενδεχομένως δεν θα ερευνήσει τον θάνατο της: «Αυτό το περιμέναμε από την ισραηλινή πλευρά. Γι’ αυτό δεν θέλαμε να συμμετάσχουν στην έρευνα», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωση στο Al Jazeera. «Θέλουμε να καταστήσουμε υπεύθυνο όποιον ευθύνεται για αυτές τις πράξεις».

«Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα καθώς είναι πολίτης των ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει μια δίκαιη και διαφανή έρευνα και να βάλει τέλος στις δολοφονίες». Η ρεπόρτερ, που είχε περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες καλύπτοντας τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, φορούσε ένα κράνος και ένα γιλέκο με τη λέξη «press» πάνω της, όταν δέχθηκε πυρά στο πίσω μέρος του λαιμού, στο μικρό διάστημα ανάμεσα στο κράνος και το γιλέκο. Η Αμπού Άκλεχ ήταν Αμερικανίδα πολίτης που διέμενε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ η οικογένεια της διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι η δολοφονία της θα ερευνηθεί.

Ωστόσο, ερευνητές από την ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Btselem κατέρριψαν βίντεο μέσω του οποίου το Ισραήλ ισχυρισζόταν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατό της, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να υπαναχωρήσει και να δηλώσει πως θα ξεκινήσει έρευνα.

Ωστόσο, πλέον το ρεπορτάζ της Ha’aretz ανέφερε ότι δεν ερευνάται εγκληματική ενέργεια, με τους στρατιώτες που ανακρίνονται να λένε ότι νόμιζαν πως πυροβολούσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή, παρά το γεγονός ότι μάρτυρες και δημοσιογράφοι του Al Jazeera ανέφεραν ότι δεν σημειώθηκε πυροβολισμός στο σημείο.