«Αυτή η αρχική αμαρτία μας καταδιώκει και θα μας καταδιώκει και θα μας κρεμάσει. Την δικαιολογούμε, και έχει γίνει ένας υπαρξιακός φόβος, ο οποίος εκφράζεται με κάθε είδους τρόπο. Υπάρχει μια καταιγίδα κάτω από την επιφάνεια του νερού», πρόσθεσε προβλέποντας ένα σκοτεινό μέλλον για το Ισραήλ.

«Είμαι αναγκαστικά συνεργάτης με μια εγκληματική χώρα. Είμαι εδώ, δεν έχω πού να πάω. Λόγω της ηλικίας μου δεν μπορώ να πάω πουθενά. Και αυτό με ενοχλεί. Κάθε μέρα. Αυτή η αναγνώριση δεν θα με αφήσει. Η αναγνώριση ότι στο τέλος το Ισραήλ είναι μια χώρα που κατέχει και κακοποιεί έναν άλλο λαό», κατέληξε εκφράζοντας φόβο για το μέλλον και τη μοίρα των εγγονιών και των δισέγγονων του.

«Βλέπω σε όλη αυτήν τη μεταμόρφωση της πλειοψηφίας (των Αράβων) σε μειονότητα και της μειονότητας (των Εβραίων) σε πλειοψηφία ως ανήθικη», είπε, συμπληρώνοντας ότι η εθνική ατζέντα του Ισραήλ είναι «αίμα, θάνατος και βία».

Ο Γιάκοβ Σάρετ είναι πρώην μέλος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, πρώην εθελοντής της Εβραϊκής Ταξιαρχίας του Βρετανικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μέλος του κυβερνητικού γραφείου συνδέσμου για τη μετανάστευση από την Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, περίπου 640.000 Εβραίοι έποικοι ζουν τώρα σε 196 οικισμούς, που χτίστηκαν με την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν και αναγκάζονται τώρα να ζήσουν υπό στρατιωτική κατοχή, μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Το διεθνές δίκαιο θεωρεί τόσο τη Δυτική Όχθη όσο και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «κατεχόμενα εδάφη» και θεωρεί όλες τις δραστηριότητες εποικισμού των Εβραίων παράνομες.