Στην κατεδάφιση σπιτιών στο παλαιστινιακό χωριό, Σουρ Μπάχερ, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει οι κάτοικοι με σκοπό να ακυρωθεί η κατεδάφιση, εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα απόφαση υπέρ των ισραηλινών δυνάμεων, λήγοντας έτσι μια νομική διαμάχη επτά ετών και ορίζοντας την Δευτέρα 22/7 ως ημέρα πραγματοποίησης της κατεδάφισης.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τις προετοιμασίες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν εκατοντάδες στρατιώτες μαζί με εκσκαφείς κατέφτασαν στο παλαιστινιακό χωριό. Έβγαλαν ολόκληρες οικογένειες από τα σπίτια τους και ξεκίνησαν τις κατεδαφίσεις στις 7:15 το πρωί, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή. Όπως αναφέρει, η κατεδάφιση ξεκίνησε με ένα σπίτι το οποίο μέχρι σήμερα το πρωί στέγαζε δύο οικογένειες. Επίσης ένα σπίτι της ανατολικής πλευράς, που άνηκε σε μια δεκαμελή οικογένεια καταστράφηκε.
Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων καταγγέλλουν ότι στην περιοχή συντελείται μια τεράστια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές αρχές παράνομα επιχειρούν και στις δύο πλευρές της Ιερουσαλήμ γκρεμίζοντας σπίτια.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι οικισμοί σε κατεχόμενες πρώην παλαιστινιακές περιοχές είναι παράνομοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ τους αναγκάζει να φύγουν ώστε να εγκαθιδρύσει νέους, «καθαρούς» από Παλαιστινίους οικισμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο, όλα τα σπίτια στην γειτονιά Γουάντι αλ Χάμους, όπου γίνονται οι παράνομες κατεδαφίσεις, υπάγονται στις παλαιστινιακές αρχές και όχι στις ισραηλινές.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε στο Ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι οι κάτοικοι επινοούν τους νόμους, κατασκευάζοντας αυτά τα κτίρια. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν εκατοντάδες παράνομα κτίσματα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει επαρκής κυβερνητικός έλεγχος στην περιοχή», εγείροντας το πρόβλημα «ασφάλειας» που δημιουργούν τα σπίτια αυτά στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν εκεί, λόγω της εγγύτητάς τους στον φράχτη.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ένα ισραηλινό διάταγμα που εκδόθηκε μονομερώς το 2011, απαγορεύει τα κτίσματα σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων από τον φράχτη. Η ανοικοδόμηση των σπιτιών που γκρέμισαν οι ισραηλινές αρχές ξεκίνησε το 2014 και οι κάτοικοι τότε είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν για το διάταγμα.
Ο κάτοικος της περιοχής Φαντί αλ Άχας, του οποίου το μη ολοκληρωμένο σπίτι κατεδαφίστηκε, δήλωσε ότι είχε λάβει άδεια ανοικοδόμησης από τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ όπως είπε σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, την ώρα που ένας εκσκαφέας γκρέμιζε το σπίτι του «έχτισα αυτό το σπίτι πέτρα την πέτρα. Ήταν το όνειρό μου να ζήσω σε αυτό το σπίτι, τώρα δεν μου απέμεινε τίποτα. Πίστευα ότι έκανα το σωστό». Άλλος παλαιστίνιος κάτοικος είπε στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ότι προτιμούσε να γκρεμίσουν το σπίτι του πάνω του, παρά να τον βγάλουν από μέσα. «Γκρεμίστε το σπίτι πάνω μας, αυτό το σπίτι είναι η ζωή μας», είπε.
Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι τέτοιες ενέργειες από πλευράς Ισραήλ θα δημιουργήσουν προηγούμενο για άλλες πόλεις, κατά μήκος του φράχτη. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων, δημοσίευσε βίντεο στο twitter, το οποίο δείχνει την κατάσταση.
Ongoing: Demolitions in #SurBahir started early this morning with four houses at once. Preparations started past midnight as hundreds of armed Israeli occupying soldiers/ bulldozers stormed the town. Families threatened with demolitions were woken up/ moved out of their homes. pic.twitter.com/Xdu7tiJnGn
— Palestine PLO-NAD (@nadplo) July 22, 2019