Από το πρωί της Δευτέρας οι ισραηλινοί πολίτες βρίσκονται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου δεν κατόρθωσε να αναδείξει κάποιον υποψήφιο με αυτοδυναμία, πράγμα που είχε οδηγήσει το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου,το «Λικούντ» και το «Μπλε και Λευκό κόμμα» του Μπέννυ Γκαντζ σε διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν η χώρα οδηγήθηκε ξανά σε εκλογές.

Μετά από δύο ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις οι πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση της Δευτέρες αποτελεί και ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Νετανιάχου και του κόμματός του στην εξουσία καθώς στις 17 Μαρτίου ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται.

Όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα αν και ο αριθμός των εκλογέων παρουσιάζεται αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι προσδοκίες των πολιτών είναι μικρές. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι για το Ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσσετ) είναι υποψήφια 29 κόμματα ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της «Times of Israel» μόνο 8 εξ αυτών πρόκειται να λάβουν το πολυπόθητο 3,25% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι αν και οι έρευνες σχετικά με την προτίμηση στου υποψηφίους έδειχναν πρώτο τον Μπ.Νετανιάχου το ποσοστό δεν αρκούσε στο να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο δίνοντάς του την αυτοδυναμία ενάντια στο συνασπισμό της δεξιάς και της κεντροαριστεράς. Σημαντικό να τονιστεί είναι ότι το «Joint List» ένας συνασπισμός κομμάτων, αραβοκεντρικών στην πλειονότητά τους και τοποθετούμενο στην Αριστερά πρόκειται να αυξήσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την επιρροή του καθώς αναμένεται να λάβει 14-15 κοινοβουλευτικές θέσεις. Για αυτό το λόγο οι ψήφοι των Αράβων του Ισραήλ θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.

Σε κάθε περίπτωση τα exit polls θα καθορίσουν αν το Ισραήλ θα συνεχίσει ή θα εξέλθει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εκπέσει ειδικά σε μια συγκυρία που το Ισραήλ εμπλέκεται σε σοβαρές διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.