Εκατοντάδες κάτοικοι σε Γάζα και Χάιφα βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, προς υποστήριξη των Παλαιστίνιων κρατουμένων και των οικογενειών τους, αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δύο τελευταίοι από τους έξι κρατούμενους που δραπέτευσαν από το Γκιλμπόα παραδόθηκαν. Οι έξι παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Ζακαρία Ζουμπέιντι, ένας από τους δραπέτες, φέρεται να βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Οι διαδηλωτές στη Γάζα και τη Χάιφα κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα που ζητούσαν την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, ενω διαδήλωσαν κατά της πολιτικής διοικητικής κράτησης, η οποία επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατάει τους Παλαιστίνιους στις φυλακές για μεγάλες περιόδους χωρίς απόδοση κατηγοριών ή δίκη.

Μετά την απόδραση των έξι από το Γκιλμπόα, οι σωφρονιστικές αρχές επέβαλαν διάφορα ποινικά μέτρα στους υπόλοιπους κρατούμενους, διεξάγωντας μαζική έρευνα σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και συλλαμβάνοντας μέλη της οικογένειας και φίλους των δραπετών. Παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις συλλήψεις μια μορφή συλλογικής τιμωρίας.

Περίπου 1.380 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επίσης αντιτάχθηκαν στην κίνηση και απείλησαν να ξεκινήσουν μαζική απεργία πείνας την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βιαιότητα του Ισραήλ και την καταστολή των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης, μετά την οποία οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές συμφώνησαν να άρουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με την κοινωνία των Παλαιστίνιων κρατουμένων, υπάρχουν περίπου 4.650 Παλαιστίνιοι μέσα σε ισραηλινές φυλακές, από τους οποίους οι 40 είναι γυναίκες και οι 200 είναι παιδιά. Από αυτούς, τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.