Οι ακροδεξιοί που κυβερνούν το κράτος του Ισραήλ, δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν στους Παλαιστίνιους. Η «καθαρότητα» του Εβραϊκού κράτους που επιδιώκουν, από την διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ κιόλας, περιλαμβάνει, ονειρεύεται, και την εκδίωξη των χριστιανών, που ήδη ζουν ένα διαρκώς πιο απειλητικό καθεστώς διώξεων και καταστροφών, που φαίνεται να μην απασχολούν κανέναν.

Και είναι πολλές. Πάρα πολλές, και εναντίον όλων των χριστιανικών δογμάτων που εδρεύουν στους Αγίους Τόπους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατο άρθρο τους οι Καιροί του Ισραήλ (Times of Israel), που τις συνέδεαν τα γεγονότα με την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και την αποθράσσυνση των ακραίων σιωνιστικών στοιχείων και των εποίκων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ηγεσίες του Ισραήλ πάντα πουλάνε το ίδιο παραμύθι διεθνώς, που είχε πουλήσει και ο Νετανιάχου από τη Βραζιλία του Μπολσονάρου το 2018: «υπάρχει μόνο ένας τόπος στη Μέση Ανατολή που οι χριστιανικές κοινότητες μεγαλώνουν και ευδοκιμούν, κι αυτό είναι το Κράτος του Ισραήλ», είχε πει. Παραμύθι πολύ χρήσιμο ειδικά όταν απευθύνεται στους αμερικάνους χριστιανούς σιωνιστές, το ακροατήριο του Πομπέο και άλλων συναφών (και, βέβαια, παραμύθι που εξαιρεί τους χριστιανούς Παλαιστίνιους).

Όπως όμως αναφέρεται στο άρθρο, «η εικόνα της ασφαλούς συμβίωσης που ζωγραφίζουν οι ισραηλινοί επίσημοι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εμπειρίες που περιγράφουν οι ίδιοι οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων των Ιεροσολύμων. Aναγνωρίζουν άμεσα όλοι πως αν και δεν υπάρχει οργανωμένη ή κυβερνητική προσπάθεια εναντίον τους, παράλληλα κάνουν λόγο για την επιδεινούμενη ατμόσφαιρα κακοποιήσεων, την αδιαφορία από τις αρχές και τον διαρκώς μεγαλύτερο φόβο τους ότι τα περιστατικά προσβολών και βανδαλισμού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό». Κάτι που «θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ακόμη σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα» για την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ήδη, συνηθισμένες, τέτοιες μέρες, ακολουθίες των χριστιανικών δογμάτων, στην Ιερουσαλήμ, μετατρέπονται σε σιωπηλές διαμαρτυρίες. Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, εν μέσω σαρακοστής, κατά την καθιερωμένη παρέλαση των μικρών ρωμαιοκαθολικών μαθητών και μαθητριών της Ιερουσαλήμ στην Οδό του Μαρτυρίου (Via Dolorosa), τα παιδάκια φορούσαν στο λαιμό μαντήλια κόκκινα, με την εικόνα του σπασμένου αγάλματος του Χριστού, που βανδάλισε αμερικάνός εβραίος τουρίστας το Φλεβάρη. Ήταν μια σιωπηλή υπενθύμιση όσων οι χριστιανικές κοινότητες ανέχονται, και είχε συμβολικό χαρακτήρα – είναι πολύ περισσότερα και πολύ χειρότερα τα περιστατικά. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού στα Ιεροσόλυμα, π. Φρασένσκο Πάττον, έκανε λόγο για «πολλά περιστατικά βίας και μίσους που πρόσφατα συμβαίνουν κατά της καθολικής κοινότητας του Ισραήλ».

Οι αρμένηδες έχουν και αυτοί το μερτικό τους – κι όχι από κάποιος φανατικούς εβραίους τουρίστες: τον αρχιεπίσκοπο των αρμενίων έφτυσαν στο πρόσωπο, άνευ λόγου και αιτίας, δύο ισραηλινοί φαντάροι. Δύο έφηβοι εβραίοι συνελήφθησαν το Γενάρη γιατί σύλησαν τους τάφους στο προτεσταντικό νεκροταφείο του Όρους Σιών. Τα Χριστούγεννα άλλοι βάνδαλοι έσπασαν το κοινοτικό κέντρο των Μαρωνιτών, τα κτήρια της Αρμένικης εκκλησίας και κοινότητας είναι διαρκής στόχος και φράσεις όπως «Θάνατος στους Αρμένιους», «Θάνατος στους χριστιανούς», «θάνατος στους άραβες και τους αλλόθρησκους (gentiles)» εμφανίζονται συχνά γκραφίτι στους τοίχους τους. Το αρμένικο εστιατόριο στην περιοχή έγινε επίσης στόχος και υπέστη καταστροφές, δεχόμενο επίθεση από εφήβους εξτρεμιστές εβραίους. Το Διαπολιτιστικό Κέντρο της Ιερουσαλήμ έχει καταγγείλει πως τουλάχιστον 50% των λειτουργιών των αρμενίων διακόπτεται από φτυσίματα, βρισιές και ανθρώπους που μπαίνουν για να διαλύσουν τις τελετές.

Οι ιερείς του ορθοδόξου ναού της Θεοτόκου έγιναν στόχος εξτρεμιστή εβραίου, που τους επετέθη με σιδερολοστό. Σε ανακοίνωση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας αναφερόταν πως «τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίες ισραηλινές ομάδες, που στοχοποιούν εκκλησίες, νεκροταφεία και χριστιανικές ιδιοκτησίες … έχουν γίνει καθημερινή υπόθεση και αυξάνονται σε ένταση κατά τις ημέρες των χριστιανικών εορτών».  Χωρίς καν να αντιμετωπίζουν κάποια τιμωρία, όπως έγινε με την υπόθεση ανάπηρου ιερέα στον οποιο επετέθησαν, και τον έφτυσαν στο πρόσωπο, δύο νεαροί εξτρεμιστές εβραίοι. Κι όταν ένας άλλος ιερέας πήγε να τους διώξει, σήκωσαν τις μπλούζες τους και του έδειξαν πως είχαν και σπρέυ πιπεριού μαζί τους. Οι νεαροί συνελήφθησαν για να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. Κι όταν οι Times αναζήτησαν να μάθουν τι συνέβη, η αστυνομία τους είπε πως δεν ξέρει κανένα τέτοιο περιστατικό, περιστατικό που κατήγγειλαν οι ορθόδοξοι ιερείς. «Η αστυνομία προσπαθεί να παρουσιάσει κάθε περιστατικό ως μεμονωμένο και να παρουσιάσει τους επιτιθέμενους ως έχοντες ψυχολογικά προβλήματα, ώστε να μην έχουν καμμία ευθύνη», λέει ο εκπρόσωπος των ρωμαιοκαθολικών Φραγκισκανών μοναχών, Αμίρ Νταν. Είναι η πρώτη φορά, στα εκατοντάδες χρόνια παρουσίας εκεί, που κάθε βράδυ φροντίζουν να κλειδώσουν όλα τα ιερά, λένε οι φραγκισκανοί, που καταγγέλουν και την προστασία που παρέχουν στους κακοποιούς σιωνιστές κυβερνητικά στελέχη. Οι εκκλησίες δεν περιμένουν προστασία από κανέναν. «Τίποτε δεν θα αλλάξει, μέχρι να σκοτώσουν κάποιον από μας», ήταν η τελευταία φράση του π. Ματθαίου, που μίλησε στους Times.

Η αύξηση των αντίχριστων επιθέσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αλλά το φαινόμενο αυτό καθ΄ αυτό δεν είναι καινούριο, αν και υπήρξε πολύ σπανιότερο.

Το 2018 ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος είχε κάνει λόγο για διώξεις των χριστιανών «που θυμίζουν εκείνες εναντίον των εβραίων στις πιο σκοτεινές περιοδους της ευρωπαϊκής ιστορίας», αλλά περιόριζε την καταγγελία σε όσα συνέβαιναν, τότε, μόνον στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και οι δηλώσεις του είχαν αποδοθεί σε προβλήματα φορολόγησης που είχε το Πατριαρχείο με το δήμο.

Το 2021 όμως, με κοινή τους ανακοίνωση, όλοι οι ηγέτες χριστιανικών εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί ήδη εντόπιζαν την αύξηση της εναντίον τους βίας. Η έκκλησή τους τότε αντιμετωπίστηκε ως «αβάσιμη» – σήμερα όμως, που το φαινόμενο έχει πάρει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις, συνδέεται πια με την αύξηση των εξτρεμιστικών σιωνιστικών στοιχείων, που καταγράφεται και στα πολιτικά προβλήματα του Ισραήλ σήμερα.

Ο ισραηλινός Τύπος καταγράφει πίσω από την δραματική αύξηση τέτοιων περιστατικών, και την ατιμωρησία που αποθρασσύνει τους δράστες, την παρούσα κυβέρνηση και το ατιμώρητο που αισθάνονται ότι έχουν κάτω από αυτήν, και υποκείμενα σαν τον μπεν Γκβιρ, οι ακροδεξιοί σιωνιστές.

Ο Ιταμάρ μπεν Γκβιρ είναι ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Νετανιάχου και ο άνθρωπος που σε λίγο θα έχει ολόκληρο ιδιωτικό στρατό για να στρέψει κατά Παλαιστινίων και χριστιανών. Ο στρατός αυτός, που τον ονομάζουν Εθνοφρουρά, είναι το αντάλλαγμα που ζήτησε, και έλαβε, από τον Νετανιάχου, για να συνεχίζει να μετέχει της κυβέρνησης, παρ’ ότι αναβλήθηκαν οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό / δικαστικό σύστημα.

Τον Φλεβάρη, το αμερικανικό περιοδικό New Yorker του αφιέρωσε άρθρο δέκα χιλιάδων λέξεων, χαρακτηρίζοντάς τον «Υπουργό του Χάους». Αν το Λικούντ του Νετανιάχου είναι ακροδεξιό, με τα δικά μας μέτρα, το κόμμα του μπεν Γκβιρ είναι τέτοιο ακραίο θρησκευτικό και σιωνιστικό μόρφωμα, που δεν υπάρχει αντίστοιχο. Από την ανωτερότητα των Εβραίων, ως επιλέκτων του Θεού, μέχρι το δικαίωμά τους στη βία κατά των «κατωτέρων» αράβων και απίστων, από όλα έχει ο μπαξές. Το κόμμα του μπεν Γκβιρ ονομάζεται Οτζμα Γιεχουντίτ, Εβραϊκή Ισχύς. Ο πνευματικός του πατέρας, ραβίνος Μάιρ Καχάν, που χαρακτήριζε τους άραβες και Παλαιστινίους ως «σκυλιά που πρέπει ή να σιωπήσουν ή να πάνε στο διάολο». Οι λόγοι του ήταν τόσο φασιστικοί που το κόμμα του απαγορεύτηκε το 1988. Ο ηγέτης της νεολαίας του κόμματος ήταν ο Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, που προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος, του σημερινού Οτζμα Γιεχουντίτ. Από τότε μέχρι την είσοδό του στην πιο πρόσφατη κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει καταδικαστεί οκτώ φορές για λόγο μίσους, ρατσισμό, υποκίνηση σε τρομοκρατία. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ, είχε χαρακτηρίσει τον μπεν Γκβιρ «πιο επικίνδυνο για το Ισραήλ ακόμη και από ένα πυρηνικό Ιράν». Στο αμερικάνικο περιοδικό αναφέρεται πως αξιωματούχος των δικαστικών αρχών είχε πει πως «οποτε ήταν να εμφανιστεί σε δικαστήριο, για να τυπώσουμε τον πρότερο βίο του χρειαζόταν και δεύτερο μελάνι ο εκτυπωτής». Γι αυτό και, μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, ο Νετανιάχου απέφευγε ως και να φωτογραφηθεί μαζί του. Μέχρι που ο μπεν Γκβιρ έγινε το μόνο του μέσο προς την εξουσία, που του διασφάλιζε και το στρατό: περίπου το 30% των ισραηλινών στρατιωτών ψήφισαν το κόμμα του μπεν Γκβιρ στις τελευταίες εκλογές. Παράλληλα, ο μπεν Γκβιρ δεν είναι ότι πιο ακροδεξιό έχει να παρουσιάσει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ. Οι εκ δεξιών του, και πρώην κολλητοί του, όπως ο Μπαρούχ Μαρζελ, τον …κατηγορούν ότι «αν οι άλλοι [κυβερνώντες] θα σκότωναν δυό κουνούπια, αυτός θα σκοτώσει οκτώ, αλλά δεν θα τα σκοτώσει όλα» – κι αυτό ως σχόλιο στην αλλαγή στάσης του μπεν Γκβιρ που, εν όψει εκλογών, είχε δηλώσει πως «δεν πιστεύει πια πως οι άραβες πρέπει να δολοφονούνται»… Και η συνέχεια, δυστυχώς, προβλέπεται ακόμη χειρότερη, αν δεν προχωρήσει το διαμορφούμενο κίνημα στο Ισραήλ να χτυπήσει και την πολιτική του απαρτχάιντ.