Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν περίπου οκτώ ρουκέτες προς τις σκηνές σε έναν νεοσύστατο καταυλισμό γεμάτο με χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους κοντά στις αποθήκες της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το WAFA.

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα» ανέφερε η η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς κατήγγειλε τον βομβαρδισμό ως «πλήρη περιφρόνηση και αδιαφορία για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) που της ζητούσε να σταματήσει την επίθεσή της εναντίον της Ράφα». Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα είχε κινηθεί χωρίς την υποστήριξη και το πράσινο φως των ΗΠΑ, λέγοντας να καταστεί η αμερικανική κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη για τη φονική επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι στόχευσε μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιώντας «όπλα ακριβείας», ενώ παραδέχτηκε ότι πολίτες τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά και δήλωσε ότι το περιστατικό ερευνάται.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων για να τερματιστούν τα δεινά των αμάχων. Είναι απογοητευμένος διότι δεν εφαρμόζονται οι πρόσφατες πρόσφατων διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα» ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τουλάχιστον 35.984 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και έως 80.643 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Ο απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς εκείνη την ημερομηνία ανέρχεται σε 1.139, ενώ δεκάδες εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.