Το σχολείο Al-Ezz Bin Abdul Salam είναι το τελευταίο σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο και στο οποίο το Ισραήλ επιτέθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στις 10 Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σχολείο al-Tabin της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.  Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν νωρίτερα ένα σπίτι κοντά στο Νοσοκομείο Φίλων των Ασθενών στην πόλη της Γάζας. Προηγουμένως, μια ισραηλινή επίθεση στην οδό al-Shuhada σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς ανθρώπους, ενώ μια άλλη στην περιοχή Dawlat της συνοικίας Zeitoun σκότωσε τρία άτομα, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία και τους ανταποκριτές του Al Jazeera. Μια φονική ακόμα ισραηλινή επίθεση αναφέρθηκε επίσης στο νότιο Χαν Γιουνίς.

Στο μεταξύ, δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας να δηλώνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έληξαν χωρίς συμφωνία. Το βασικό σημείο διαφωνίες στις συνομιλίες που έγιναν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ είναι η ισραηλινή παρουσία στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή έκταση μήκους 14,5 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς ζήτησε να δεσμευτεί το Ισραήλ από όσα συμφωνήθηκαν στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με ένα σχέδιο που είχε εκπονήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας πρόθυμη να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία για να σταματήσει η καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη οποιαδήποτε συμφωνία να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η Χαμάς τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ελευθερία επιστροφής των κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους και την ανοικοδόμηση του θύλακα, καθώς και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων. Η παλαιστινιακή ομάδα κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την έλλειψη προόδου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, λέγοντας πως ο Νετανιάχου προέβαλε νέες απαιτήσεις.

Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτός ο στόχος έχει απορριφθεί από πολλούς κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και μέλη της οικογένειας των ομήρων της Χαμάς, που κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι εγκατέλειψε τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Γάζα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη Tor Wennesland δήλωσε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». «Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στο Κάιρο είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση αμάχων, τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων και για να επιτραπεί στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή, να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών του πολύπαθου πληθυσμού της Γάζας». είπε.

Ο Αμερικανός στρατηγός CQ Brown, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ξεκίνησε το Σάββατο απροειδοποίητη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει τρόπους αποφυγής νέας κλιμάκωσης των εντάσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύγκρουση, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters ότι μόνο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αν αυτή προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, ίσως αποτρέψει ή καθυστερήσει το Ιράν από να προβεί σε άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Μία από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία, μαζί με συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ, θα εξαπολύσουν απευθείας επίθεση αν οι συνομιλίες για τη Γάζα δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα ή αν η Τεχεράνη αντιληφθεί ότι το Ισραήλ κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσε ανακοίνωση, την Τετάρτη, στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και χερσαίας επίθεσης.

Την Κυριακή, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, καθώς η οργάνωση του Λιβάνου έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά μήκος των συνόρων αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ είχαν υποσχεθεί πως θα απαντήσουν στις ενέργειες του Ισραήλ, κάτι που ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.