«Ένα ποτάμι είναι κάτι κατανοητό και σαφές σε όλους ανεξαρτήτως αν έχουν διαθέσιμο κάποιο χάρτη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους, καθώς ως νότιο τοπόσημο του χώρου που ζητείται να εκκενωθεί είναι ο ποταμός της Γάζας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από την αρχή των ισραηλινών βομβαρδισμών και πληγμάτων πυροβολικού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 340.000 Παλαιστίνιοι έχουν γίνει πρόσφυγες μέσα στον περικυκλωμένο θύλακα, αναζητώντας κάποια ασφάλεια. Άλλα ΜΜΕ ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε πάνω από 423.000. Από αυτούς, περίπου 220.000 έχουν καταφύγει μέσα στα 92 σχολεία που λειτουργεί ο Οργανισμός στη Γάζα.


«Οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι η εντολή μετακίνησης σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες είναι αδύνατη. Είναι απαράδεκτο … Ο ΟΗΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει “αδύνατη” την εντολή χωρίς “καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”. Κινδυνεύει η ανθρωπιά. Σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε» σχολίασε και η Αμερικανία Γερουσιαστής, Αλεξάνδρια Οκάζιο Κορτέζ.

Να αγνοήσουν την εντολή για εκκένωση κάλεσε τους κατοίκους η Χαμάς.

Ο γενικός επίτροπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι «η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε κολαστήριο και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης». «Η κλίμακα και η ταχύτητα της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα είναι ανατριχιαστική», δήλωσε ο Philippe Lazzarini.

«Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα σε 24 ώρες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σίγουρα, οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μπορέλ.

Κρίσιμος θα φανεί ο ρόλος της Χεζμπολάχ. Όπως μετέδωσε το BBC, καθώς η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ παραμένει τεταμένη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επισκέφθηκε τον γειτονικό Λίβανο και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να «ανοίξουν νέα μέτωπα έαν το Ισραήλ συνεχίσει τα εγκλήματα πολέμου και την ανθρωπιστική πολιορκία στη Γάζα». «Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα «θα πυροδοτήσουν αναμφίβολα μια συλλογική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης». Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ είπε ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, λέγοντας σε συγκέντρωση στα προάστια της Βηρυτού ότι θα παρέμβουν «όταν έρθει η ώρα».