Η ιδιαιτερότητα του Μέσου μας δεν είναι ούτε οι άνθρωποί του ούτε οι απόψεις που εκφράζει. Αυτό που καθορίζει τη φυσιογνωμία του είναι μόνο η απόλυτη (η λέξη είναι βαριά αλλά να την εκλάβετε με όλη τη δύναμη της κυριολεξίας της) ελευθερία από εξωτερικές δεσμεύσεις κατά την άσκηση της δημοσιογραφίας.

Με άλλα λόγια, η τετριμμένη φράση ότι η αξία του Μέσου είστε εσείς, αποκτά εδώ ένα απολύτως χειροπιαστο και κυριολεκτικό περιεχόμενο. Αυτό μας έχει επιτρέψει να περάσουμε τις φουρτούνες της χρονιάς που πέρασε, από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια, λέγοντας πάντοτε αυτό που πιστεύαμε.

Μια σημείωση ως προς αυτό: ξέρουμε ότι δεν συμφωνείτε όλοι με όλα. Θα το υπενθυμίζουμε όμως μέχρι να γίνει συνείδηση ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ότι αυτό που βλέπετε σε μας είναι η δύσκολη πραγματικότητα της πολυφωνίας. Πολυφωνία σημαίνει να μπορούμε να συνυπάρχουμε διαφωνώντας. Όποιος λέει ότι αυτό ισχύει, αλλά «μέχρι ένα σημείο», είναι πάντοτε εκείνος που θεωρεί ότι οι διαφωνίες «ξεπερνούν κάποια όρια», οπότε τελικά βρίσκει βολικές δικαιολογίες για να μπορεί να συνυπάρξει μόνο εκεί που όλοι λένε τα ίδια.

Το ThePressProject είναι όντως ένα Μέσο που φιλοξενεί διαφορετικές απόψεις και δεν έχει εκδοτική γραμμή που να αποκλείει τις φωνές που αποκλίνουν από κάποια ορθόδοξη φωνή που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε.

Αυτή είναι η αρχή με την οποία πορευόμαστε και με βάση αυτή την αρχή ζητάμε να κριθούμε, είτε πρόκειται για την πανδημία είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για οτιδήποτε άλλο.

Τη χρονιά που πέρασε το σάιτ μας γνώρισε μια εκτόξευση του αριθμού των πρωτογενών δημοσιογραφικών θεμάτων που δημοσιεύτηκαν. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν έφτανε κανένα θέμα σε μας, που να μην προλάβουμε να το ερευνήσουμε για να το δημοσιοποιήσουμε.

Δεν υπήρξε ζήτημα δημόσιας συζήτησης για το οποίο να μη διαθέτουμε ρεπορτάζ από την πηγή, πάντα με ψυχραιμία και χωρίς δραματοποίηση ή εντυπωσιασμούς.

Υπήρξε μια σειρά από θέματα που ξεκίνησαν από μας και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Δεν είναι ώρα για δεοντολογικές παραινέσεις προς τους συναδέλφους που δεν ανέφεραν την πηγή. Έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτά που λέμε τώρα ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έγινε πρωτογενής δουλειά, δόθηκε φωνή σε θύματα βίας, σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε φυλακισμένους, έγινε με έναν λόγο αυτό που νιώθουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε διαχειριζόμενοι ένα ανεξάρτητο Μέσο ενημέρωσης. Φέρνουμε τη φωνή των αδυνάτων στο κέντρο της σκηνής, να αφηγηθούν τι συμβαίνει, κόντρα στη βαβούρα της εποχής.

Απουσιάσαμε συνειδητά από τα πιο κραυγαλέα περιστατικά του αστυνομικού δελτίου, όσο κι αν μονοπώλησαν περιστασιακά το ενδιαφέρον των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μακροπρόθεσμο όφελός μας, να εκπαιδευόμαστε και να προτείνουμε μαζί ένα μοντέλο ενημέρωσης που θα μπορεί να διαχωρίζει το δημοσιογραφικά σημαντικό από το «θέμα της ημέρας».

Τέλος, αναβαθμίσαμε το ραδιόφωνό μας, ξεκινήσαμε ζωντανή μετάδοση με εικόνα (vidcast), που πολλαπλασίασε την απήχηση. Είμαστε στη φάση των τεχνικών δοκιμών για να επαναφέρουμε το τηλεοπτικό μας αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση των vidcasts, για τις συζητήσεις που θα γίνονται όταν επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές άδειες.

Ό,τι βλέπετε έχει γίνει αποκλειστικά και μόνο με τη δική σας στήριξη. Αν παρακολουθείτε το TPP αλλά δεν έχετε συνδρομή, κάντε τώρα μια συνδρομή, έστω και τη μικρότερη, των 6 ευρώ τον μήνα. Το περιεχόμενό του σάιτ μας θα παραμείνει πάντοτε ανοιχτό, προσβάσιμο για όλους, χωρίς ειδικά προνόμια για τους συνδρομητές. Κάθε ευρώ που μπαίνει όμως στα ταμεία μας γίνεται περισσότερη δημοσιογραφία, περισσότερες αποστολές, περισσότερη έρευνα. Η στήριξή σας δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ό,τι βλέπετε και ακούτε και διαβάζετε, έχει παραχθεί από αμειβόμενους δημοσιογράφους σε επαγγελματικές συνθήκες που τις εξασφαλίζει η χρηματοδότηση από τα κάτω.

Σε αυτό το λινκ μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για να μας ενισχύσετε. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη.