
Η αποστολή που ονομάζεται «Sumud» («αντοχή» στα αραβικά) οργανώνεται από άτομα και οργανώσεις στην Τυνησία, ενώ συμμετέχουν επίσης πολίτες από Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία και Λιβύη. Συγκεκριμένα, πάνω από 7.000 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή, με την υποστήριξη φορέων της Τυνησίας, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας, το Συνδικάτο Δημοσιογράφων και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η πομπή, στην οποία συμμετέχουν γιατροί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και νεολαίοι ακτιβιστές, ξεκίνησε από πόλεις της Τυνησίας και αναμένεται να περάσει από τη Λιβύη με τελικό στόχο την Αίγυπτο. Ωστόσο, το Κάιρο δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη διέλευση, καθιστώντας αβέβαιη την είσοδο στη Γάζα.
Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, βίντεο έδειχνε την αυτοκινητοπομπή να ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Τυνησία, όπως ανέφερε το Middle East Eye.
Footage shows the moment the Sumud, meaning resilience in Arabic, land convoy prepares to depart from Tunisia on Monday as it attempts to confront the Israeli blockade and siege on Gaza. pic.twitter.com/0OdSezrELn
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) June 9, 2025
Ο Γιαχία Σάρι, επικεφαλής της Αλγερινής Πρωτοβουλίας για την Υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Αρωγής στη Γάζα, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι το καραβάνι έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και «υψώνει τη φωνή του δίπλα στους ελεύθερους λαούς του κόσμου για να απαιτήσει το τέλος του άδικου αποκλεισμού της Γάζας», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η ενέργεια «αντανακλά την ακλόνητη θέση της Αλγερίας στην υποστήριξη της Παλαιστίνης» και τα παγκόσμια καλέσματα της για άρση της πολιορκίας και προστασία των αμάχων από την ισραηλινή επίθεση.
Ο Σάρι τόνισε ότι η νηοπομπή αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου διεθνούς λαϊκού κινήματος» να φτάσουν στη Γάζα «από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενάντια στις εγκληματικές πρακτικές που επιβάλλονται στον λαό της Γάζας». Η αποστολή της πομπής δεν είναι μόνο η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά να εκφράσει και το μήνυμα πως «ο λαός της Γάζας δεν είναι ξεχασμένος».
O Αμπντελχαφιντ Σρίτι, συντονιστής της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για την Παλαιστίνη στο Μαρόκο, δήλωσε ότι μια μαροκινή αντιπροσωπεία θα πετάξει στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει δια ξηράς στη Ράφα για να απαιτήσει το άνοιγμα των περασμάτων και τον τερματισμό της γενοκτονίας. «Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Μαροκινοί βρίσκονται στους δρόμους υποστηρίζοντας την αντίσταση και τον παλαιστινιακό λαό και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.
Η έναρξη της πορείας συνέπεσε με την κατάληψη του Madleen, που ανήκε στον συνασπισμό Freedom Flotilla, από το Ισραήλ. Τα μέλη του πληρώματος του Madleen που αναχαιτίστηκε παράνομα χθες μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν το πρωί της Τρίτης, έτοιμοι/ες να αναχωρήσουν από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ορισμένοι/ες από τους/τις ακτιβιστές/τριες θα απελαθούν τις επόμενες ώρες. Όπως μεταδίδει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός ισραηλινός σταθμός Kan, 8 από τα 12 μέλη του πληρώματος του Madleen αρνούνται να υπογράψουν τα έγγραφα απέλασης, ενώ τα τέσσερα που υπέγραψαν θα αναχωρήσουν από το Ισραήλ με ξεχωριστές πτήσεις «κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανάμεσα τους και η Γκρέτα Τούνμπερκ.
Ο ΟΗΕ έχει περιγράψει τη Γάζα ως «το πιο πεινασμένο μέρος στον πλανήτη», με πάνω από 54.000 νεκρούς Παλαιστινίους από τον Οκτώβριο και την περιοχή στο χείλος ολοκληρωτικού λιμού.