«Ο θυμός είναι διάχυτος στον αέρα του νησιού από εκείνους που είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν και το τελευταίο κομμάτι παρθένου εδάφους του νησιού με τη μοναδική βιοποικιλότητα, απέναντι σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα θέρετρο «εξαιρετικής πολυτέλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ του Guardian για την τουριστική επένδυση της Κασσιόπης στην περιοχή του Ερημίτη στη Βόρεια Κέρκυρα.

Κατά της επένδυσης έχει ταχθεί και η Λι Ντάρελ, η χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ, του γνωστού Βρετανού φυσιοδίφη, που έζησε στην Κέρκυρα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τουρισμό του νησιού, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οποιαδήποτε καταστροφή ενός τέτοιου οικοσυστήματος θα ήταν αδιανόητη. Μπορώ να καταλάβω το επιχείρημα της κυβέρνησης για ξένες επενδύσεις, αλλά ο Εριμίτης είναι ένα κόσμημα της φύσης που πρέπει να σωθεί» σχολίασε η ίδια.

Από την άλλη μεριά της σκακιέρας βρίσκεται η «φιλική προς τις επενδύσεις» κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο της NCH Capital, που απέκτησε τον χώρο στη βορειοανατολική Κέρκυρα μέσω ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η ιδιωτικοποίηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και αφορά χρονικό διάστημα 99 ετών. Η ιδιωτικοποίηση αφορούσε την πώληση της γης των οικοδομικών τετραγώνων πλην αυτού στο οποίο επιτρέπεται η ανέγερση του ξενοδοχείου.

*(upd 5/8/2020) Τον Ιούνιο του 2017 σημειώθηκε δεύτερος διαγωνισμός όπου βγήκε σε πλειστηριασμό και η κυριότητα συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου όπου μπορεί να χτιστούν ακίνητα 27.000 τ.μ. Τον διαγωνισμό κέρδισε «ο μοναδικός διαγωνιζόμενος» -όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ- οι Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας που είχαν περάσει στην ιδιοκτησία της NCH Capital, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του protagon.gr. Με την πώληση της κυριότητας τα ακίνητα δεν επιστρέφονται μετά απο 99 χρόνια. Επιπλέον, τα οικοδομικά τετράγωνα συνολικής δομήσιμης έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων πωλήθηκαν έναντι 2.050.000 ευρώ στον διαγωνισμό.

Άξιο σημασίας είναι ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, περί τις 12 προσφυγές σε Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, 10 υπουργικές αποφάσεις και 55 γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών για να πάρει άδεια τουριστικού συγκροτήματος το «Kassiopi Project», όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το tovima.gr.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ. και μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη, όπως ανέφερε τότε δημοσίευμα του iefimerida.gr.

Επιπλέον στην επένδυση προβλέπεται η ανέγερση 84 πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ενός ξενοδοχείου 90 δωματίων, μιας μαρίνας 60 θέσεων, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διάνοιξη δρόμου διπλής κατεύθυνσης 5 χιλιομέτρων εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ’ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, τόσο οι κάτοικοι όσο και τοπικοί φορείς της Κέρκυρας, έχουν εκφράσει και έμπρακτα εντόνως την αντίθεσή τους με την όλη δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε μια από τις μοναδικές «παρθένες» περιοχές του νησιού.

Μέχρι το 2026, η εταιρεία επενδύσεων ελπίζει να έχει μετατρέψει το ακρωτήριο «Ερημίτης», σε ένα θέρετρο «περιβαλλοντικά ευαίσθητο» με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, βίλες και μια μαρίνα 60 θέσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Guardian.

Η φιέστα Μητσοτάκη και το «κάποια στιγμή θα καεί το δάσος»

Στις 11 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα όπου και παρεβρέθηκε σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση εγκαινίων στον χώρο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου στη περιοχή του Ερημίτη, στην Κασσιόπη.

Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται την «επένδυση» του Ερημίτη με επιχείρημα πως «κάποια στιγμή θα καεί»

«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο του επικοινωνιακού σόου που έστησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα και την φιέστα της εταιρείας NCH Capital, που έχει αναλάβει το έργο ύψους 100.000.000 ευρώ, συμπληρώνοντας πως «οπότε είμαι σίγουρος ότι κάνουμε το σωστό».

«Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε» αναρωτήθηκε τότε ο πρωθυπουργός, με κάποιον από τους συνδαιτημόνες του να προσθέτει πως «θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος».

Την επίσκεψη του πρωθυπουργού ακολούθησε το κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την διάσωση του Ερημίτη από την επένδυση, ένα σχέδιο το οποίο βρίσκει μάλιστα αντίθετη εκτός από την τοπική κοινωνία και τον Κερκυραίο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει αναφέρει στο παρελθόν την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη.

Σύμφωνα με το κείμενο διαδικτυακής συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επένδυσης, το οποίο υπογράφει η πρωτοβουλία «Save Erimitis», η περιοχή έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική σημασία καθώς:

● Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

● Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

● Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

● Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

● Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

● Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus).

Αιχμές Ρότσιλντ κατά Μητσοτάκη για το «Kassiopi Project»

Την αντίθεση του στο «Kassiopi Project» εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, o τραπεζίτης Νατ Ρότσιλντ, η οικογένεια του οποίου κατέχει ιδιοκτησία σε κοντινή απόσταση από την έκταση όπου δρομολογείται η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την τότε επίσκεψη του πρωθυπουργού ο Ρότσιλντ χαρακτήρισε «ανόητο» τον Έλληνα Πρωθυπουργό «που προασπίζεται αυτό το έργο», ενώ περιέγραψε ως «φιάσκο» την άνω των 120 εκατ. ευρώ επένδυση στην περιοχή Ερημίτης στην Β.Α. Κέρκυρα.

Στις αναρτήσεις του στο Twitter, ο 49χρονος τραπεζίτης χαρακτήρισε την επένδυση ως «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή» που οδηγεί την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του ’70 με «μηδενική προσφορά στην τοπική οικονομία».

Επιπλέον, ο τραπεζίτης στάθηκε σε νέο tweet του στις διαδηλώσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα από πολίτες και τοπικούς φορείς του νησιού.

Μάλιστα, προ ολίγων ημερών έγραψε και κείμενο στην «Καθημερινή» σχετικά με τις αντιδράσεις για τα tweet του αλλά και συνολικά για το «project Kassiopi.

Καταγγελία Βρετανού αρθρογράφου για λογοκρισία στην Καθημερινή, για τα μάτια του Μητσοτάκη και του «Ερημίτη»

Στις 23 Ιουλίου, στο φως της δημοσιότητας ήρθε καταγγελία συνεργάτη της αγγλόφωνης «Καθημερινής», ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει την συνεργασία του, μετά από παραινέσεις που έλαβε -για κείμενο του σχετικά με την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Κέρκυρα- να μην τοποθετείται για εσωτερικά θέματα αλλά να περιορίζεται στην γραφή ακαδημαϊκών, ιστορικών κειμένων.

Καταγγελία Βρετανού αρθρογράφου για λογοκρισία στην Καθημερινή, για τα μάτια του Μητσοτάκη και του «Ερημίτη»

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο left.gr, επιχείρησε δύο φορές να δημοσιευθεί το εν λόγω άρθρο, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο, την δεύτερη φορά μάλιστα, σε μορφή ανοιχτής επιστολής λαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των γραφόμενων του. Το άρθρο απορρίφθηκε και πάλι από την αρχισυνταξία , αφού προηγουμένως είχε σχολιαστεί ότι παίρνει βαθιά πολιτική θέση.

Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα «βαθιά πολιτική θέση» και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά» θέματα, όχι για «εσωτερική πολιτική», ανέφερε στην επιστολή του.

Αντιδράσεις και από τους Βρετανούς Ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα

Με ανακοίνωσή που υπογράφει ο Πρόεδρος Τζόνι Κάμερον προς τον Κ. Μητσοτάκη, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέρκυρας (που εκπροσωπεί περίπου 200 Βρετανούς ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα) εξέφρασε τη θλίψη και την απογοήτευσή του που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επέλεξε να επισκεφθεί την Κέρκυρα για να υποστηρίξει την προτεινόμενη επένδυση του Ερημίτη από την NCH Capital.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη θα υποστήριζε ποτέ ένα τόσο παλιομοδίτικο έργο. Σίγουρα είναι προφανές ότι η οικοδόμηση σε μια παρθένα περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη;» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό που δημοσιεύει το corfvtvnews.gr.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Έχουμε γράψει δύο φορές στον Πρωθυπουργό για να δείξουμε γιατί αυτή η εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Κέρκυρας. Πολλοί άλλοι έχουν κάνει το ίδιο, και ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αντίθεση της τοπικής κοινότητας. Δεν πρόκειται για δημοκρατία στην εργασία.

Ο Ερημίτης είναι ένα πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας και της Μεσογείου στο σύνολό της. Είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που επιτρέπεται αυτή η ανάπτυξη, πόσο μάλλον ενθαρρύνεται, σε αυτούς τους παρθένους καταπράσινους λόφους και παραλίες. Όπως είπαμε στην επιστολή μας, αυτό θα βλάψει — δεν ωφελεί – την τοπική οικονομία και θα βλάψει – δεν θα ωφελήσει – τη φήμη της Ελλάδας ως προορισμού για βιώσιμη ανάπτυξη. Βρίσκεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια «λύση» που έχει ληφθεί από τη δεκαετία του 1960, τη στιγμή που εδώ και είκοσι χρόνια είμαστε στον 21ο αιώνα, και όταν οι νέοι ιδιαίτερα ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον ενός κόσμου που αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές και οικολογικές προκλήσεις.

Ήταν ιδιαίτερα λυπηρό που η κυβέρνηση της Αθήνας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αγνοήσει και να παρακάμψει τις νόμιμες ανησυχίες του δήμαρχου και της τοπικής κοινότητας σχετικά με τα δημοτικά μονοπάτια, την αναδάσωση, την απόρριψη νερού και την υψομετρική μελέτη.

Ως εραστές και κάτοικοι της Κέρκυρας, ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε, ως αποτέλεσμα της επίσκεψής του, τη δύναμη και τη δικαιοσύνη της τοπικής αντιπολίτευσης και θα ξανασκεφτεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος να επιμείνουμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη σέβεται τουλάχιστον το τοπικό περιβάλλον και τον τοπικό πολιτισμό.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη θα υποστήριζε ποτέ ένα τόσο παλιομοδίτικο έργο. Σίγουρα είναι προφανές ότι η οικοδόμηση σε μια παρθένα περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη;

Για την Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας

Τζόνι Κάμερον, Πρόεδρος».