«Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν οι εργάτες όλου του κόσμου ενωθούν» δήλωσε η νικήτρια των Όσκαρ για την κατηγορία ντοκιμαντέρ, Τζούλια Ράικερτ, ολοκληρώνοντας την ομιλία της στην τελετή απονομής, για την υποστηριζόμενη από το ζεύγος Ομπάμα (συμπαραγωγοί) ταινία «Αμερικανικό εργοστάσιο».

Είναι η πρώτη φορά που το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ένα από τα θεμελιώδη μαρξιστικά κείμενα που εκδόθηκε από τους Μαρξ και Ένγκελς το 1848, μνημονεύτηκε σε τελετή απονομής των Όσκαρ.

Όπως αναφέρει το Los Angeles Times, η δήλωση αυτή είναι σύμφωνη με το θέμα της ταινίας, η οποία δείχνει τους εργάτες σε ένα πρώην εργοστάσιο της Τζένεραλ Μότορς (GM), το οποίο τώρα πλέον ανήκει σε μια κινέζικη εταιρεία, η οποία εμποδίζει τις προσπάθειές τους να συνδικαλιστούν.

Η χρήση αυτού του παραθέματος από την Ράικερτ ήταν μια από τις πιο χτυπητές πολιτικές στιγμές σε μια κατά τ’ άλλα ήρεμη τελετή των Όσκαρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Μπρατ Πιτ δήλωσε πως τα 45 δευτερόλεπτα που του δόθηκαν για να μιλήσει παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου είναι περισσότερα απ’ αυτά που έδωσε η Γερουσία στον μάρτυρα Τζον Μπόλτον για να μιλήσει σχετικά με την πιθανή παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.