«Στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού φύγει ο Πούτιν από την Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως το Κρεμλίνο «δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, φυσικά, συνεχίζεται».

«Η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει νέα εδάφη εντός της Ρωσίας, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά την αναζήτηση κοινού εδάφους για αμοιβαία συζήτηση», συνέχισε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι «για να πετύχουμε τους στόχους μας, ο πρόεδρος Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με όλους».

«Φυσικά, ο πιο προτιμώμενος τρόπος για να επιτύχουμε τα συμφέροντά μας είναι με ειρηνικά διπλωματικά μέσα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη «αν στην πραγματικότητα υπάρχει ενδιαφέρον να αποφασίσει ότι ψάχνει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο».

Στεκόμενος δίπλα του στον Λευκό Οίκο, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα προέτρεπαν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός για αυτούς».

Την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας, το Βερολίνο είπε ότι ο Γερμανός ηγέτης παρότρυνε τον ομόλογό του να βρεθεί μια διπλωματική λύση που θα περιλάμβανε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό».