Το λιγότερο ως αβέβαιο μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλλον των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, με πολλές από τις ίδιες να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, περιγράφοντας τι σημαίνουν στην πράξη για εκείνες οι τελευταίες εξελίξεις.

Σχετικά με το καθεστώς που θα επικρατήσει στη χώρα και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στη διαβίωση των γυναικών, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Shail Shaheen, απάντησε κατά την παρέμβασή του στο BBC, δίνοντας στο στίγμα: «Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, αυτό εξαρτάται από τους δικαστές στα δικαστήρια και τους νόμους. Οι δικαστές θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο της μελλοντικής κυβέρνησης».

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

«Στέλνουν τις Αφγανές γυναίκες πίσω στο σκοτάδι και το αβέβαιο μέλλον»

Από τη δική της μεριά, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Zarmina Kakar, περιέγραψε την κατάσταση με τον δικό της τρόπο. «Αισθάνομαι σαν ένα πουλί που καταστρέφεται η φωλιά του και δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να βλέπει την καταστροφή και να κλαίει. Πούλησαν τη χώρα μας. Και στέλνουν τις Αφγανές γυναίκες πίσω στο σκοτάδι και το αβέβαιο μέλλον».

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν»

Η Zarifa Ghafari, η οποία το 2018 έγινε η νεαρότερη σε ηλικία και πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν στην επαρχία Μαϊντάν Βαρντάκ, την Κυριακή με τους Ταλιμπάν εν αναμονή να αποκτήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας δήλωνε ότι περίμενε τους ισλαμιστές στρατιώτες να έρθουν και να την σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλά κάθομαι εδώ μαζί τους και με τον σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Εξάλλου, πού να πάω;», είπε η 27χρονη στο inews.co.uk.

Ο πατέρας της, στρατηγός Abdul Wasi Ghafari, εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 μέρες μετά την τρίτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της.  «Δε με θέλουν στο Μαϊντάν Βαρντάκ. Γι’ αυτό σκότωσαν τον πατέρα μου. Είμαι συντετριμμένη. Δεν ξέρω σε ποιον να βασιστώ. Αλλά δε θα σταματήσω τώρα ακόμη κι αν με κυνηγήσουν. Δε φοβάμαι πλέον να πεθάνω», είχε δηλώσει τότε, σύμφωνα με τους New York Times.

«Πρέπει να βιαστείς γιατί δεν συνοδεύεσαι από άντρα»

Μια νεαρή δημοσιογράφος που ζει στην πρωτεύουσα μίλησε στο euronews με αλλοιωμένη τη φωνή για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες.

«Όταν γύρισα από το γραφείο χθες πήγα στην αγορά να αγοράσω μερικά απαραίτητα πράγματα και ο πωλητής μου είπε “πρέπει να βιαστείς γιατί δεν συνοδεύεσαι από κάποιον άντρα και πλέοβν την εξουσία την έχουν οι Ταλιμπάν. Δεν φοράς την κατάλληλη μπούργκα και οι Ταλιμπάν μπορεί να σου κάνουν κακό”. Βιάστηκα να γυρίσω σπίτι. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η Καμπούλ θα κατέρρεε τόσο γρήγορα χωρίς καμία αντίσταση» είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «τώρα δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην Καμπούλ».

Ζωγραφίζοντας τον «εφιάλτη»

Η Σαμσία Χασανί γνωστή ως η πρώτη καλλιτέχνιδα γκράφιτι του Αφγανιστάν, λέκτορας στη σχολή Καλών Τεχνών και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ χρησιμοποίησε τη ζωγραφική της για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τι σήμαινε να είσαι γυναίκα στην κοινωνία της σαρίας των Ταλιμπάν.

Αμέσως μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ η Αφγανή street artist ανέβασε μια σειρά νέων σκίτσων στον λογαριασμό της στο Instagram για το πώς βλέπει το μέλλον των γυναικών στη χώρα της. Ένα από αυτά τα σκίτσα φέρει τον τίτλο «Εφιάλτης» και δείχνει ένα κορίτσι με μπούρκα να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της ένα πιάνο υπό το βλέμμα των Ταλιμπάν.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shamsia Hassani (@shamsiahassani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shamsia Hassani (@shamsiahassani)