Στη συζήτηση που έλαβε χώρα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εργαστούν εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων -η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις- είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:  

  1. Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),
  2. Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών, 
  3. Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,
  4. Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,
  5. Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.     

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Καλή πρόοδος» αλλά όχι επαρκής για Brexit

Δεν αναμένω επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτός κι αν συμβεί ένα θαύμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας την Παρασκευή.

Από την πλευρά της, ηΒρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο» προς μιας συμφωνία αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Εκτιμώ τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θέλω επίσης να δω να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν.

«Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις», πρόσθεσε. «Αυτό αφορούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα έχει γίνει καλή πρόοδος».