Η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και λίγες ώρες μετά το άδειασμα των ΗΠΑ στην υπάκουη πολιτική του Μαξίμου το οποίο συνεχίζει να σιωπά στις αποκαλύψεις για το πράσινο φως του Μπάιντεν στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του επέκρινε τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά».

Οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένονται το μεσημέρι με δυο κύκλους ομιλητών ανά κόμμα και στη συνέχεια η αμυντική συμφωνία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για τέτοιου είδους διακρατικές συμβάσεις.

Υπέρ της ανανέωσης θα ψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αφού όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στην πρόβλεψη για επ΄αόριστον ανανέωση της συμφωνίας. Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Μέρα25 στο σύνολο του περιεχομένου της συμφωνίας.