Συγκεκριμένα, ο πολυεθνικός όμιλος τεχνολογίας, ανακοίνωσε τη διαγραφή 937 λογαριασμών στο Facebook, καθώς και 140 σελίδων, 34 ομάδων και 363 λογαριασμών στο Instagram. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «φάρμα τρολ», με στόχο «την αλλοίωση ή τη χειραγώγηση του δημοσίου λόγου χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς για να … παραπλανήσουν τους ανθρώπους σε σχέση με το ποιος είναι πίσω τους».
Σύμφωνα με την ίδια, η εκστρατεία επεκτάθηκε και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Twitter, το TikTok και το YouTube, και αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την προώθηση φιλοκυβερνητικού περιεχομένου και τη δημοσίευση ψευδών ιστοριών για την αντιπολίτευση.
Τα «μποτ» έχουν ονόματα και είναι κοινωνικοί αγωνιστές
Ο δημοσιογράφος του Grayzone Μπεν Νόρτον ανάρτησε βίντεο με την κοινωνική ακτιβίστρια Λιγία Σεβίλλα, η οποία καταγγέλλει ότι λογοκρίθηκε από το Facebook, τόσο λόγω του περιεχομένου που δημοσίευσε για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα, όσο και ενάντια στα συμφέροντα της δεξιάς αντιπολίτευσης στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Αλλά κυρίως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν κατά την Επανάσταση».
Το βίντεο που είναι ένα από τα πολλά που έχουν αναρτηθεί από αριστερούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους, αναφέρει: «Το όνομά μου είναι Λίγκια Σεβίλλη. Δεν είμαι μποτ, δεν είμαι τρολ και οι λογαριασμοί μου στα social media λογοκρίθηκαν. Μήπως το Facebook δεν μας επιτρέπει να είμαστε Σαντινίστας;».
Δεν είναι πρώτη φορά που οι ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αξιωποιούνται ως επικοινωνιακή συνιστώσα του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά αριστερών αγωνιστών και κυβερνήσεων. Το Twitter είχε σηημοσιεύσει στο παρελθόν μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι ο αλγόριθμός του ενισχύει δεξιούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τον Καναδά.
Όπως έχει αναδείξει στο παρελθόν ο Μπέν Νόρτον το Twitter βασίζεται σε οργανισμούς «αλλαγής καθεστώτος» που χρηματοδοτούνται από το αμερικάνικο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως το Freedom House, προκειμένου να αναστείλει υπαρκτούς λογαριασμούς (και όχι μποτ) σε χώρες-στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η λεγόμενη «τρόικα της τυραννίας», όπως είχε χαρακτηρήσει ο Τζ. Μπόλτον τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πέσει θύμα του μιντιακού πολέμου.
Facebook Papers
Πρόσφατα οι Τιμ Γκιλ και Κρίστιαν Λέβελινγκ αποκάλυψαν στο Jacobin έγγραφα που αποδεικνύουν την παρέμβαση μέσω Facebook στη Βενεζουέλα. Η υπόθεση που αφορά τη διαρροή χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας, γνωστή ως Facebook Papers, αποκαλύπτει πως το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI) των ΗΠΑ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που επικεντρώθηκε στη χρήση του Facebook για να βοηθήσει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας στις δημοτικές εκλογές το 2013 και στις βουλευτικές εκλογές το 2015.
Το NDI ιδρύθηκε επίσης υπό την κυβέρνηση Ρήγκαν, ως ο διεθνής βραχίονας του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με το αντίστοιχο του GOP, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο. Το Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία (ΝΕD), που υποστηρίζεται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι ο βασικός χρηματοδότης των δύο οργανώσεων. Το NED παρείχε σχεδόν 300.000 $ στο NDI για ένα πρόγραμμα με τίτλο «Βενεζουέλα: Βελτιωμένες δεξιότητες εκπαίδευσης και επικοινωνίας για πολιτικούς ακτιβιστές».
Ο υβριδικός επικοινωνιακός πόλεμος έχει στοχεύσει και την Κούβα, όπου η λεγόμενη ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύτηκε με την οπλοποίηση του διαδικτύου σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της φιλελευθεροποίησης του από την Κουβανική Επανάσταση. Η πορτοκαλί αντεπανάσταση, που οργανώθηκε γύρω από την καμπάνια #SOSCuba, προωθήθηκε από έναν στρατό διαδικτυακών τρολ που δημιουργήθηκαν περιστασιακά, στα πλαίσια της εκστρατείας χειραγώγησης
Ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Χεζμπολάχ για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, η πραγματικότητα είναι πως παρά τις διαφοροποιήσεις τους τα δύο κυβερνητικά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το ένα και αυτό «κόμμα του πολέμου».
Οι νέα γενιά Κόντρας και ο βορειοαμερικάνικος παρεμβατισμός
Υποτιθέμενα «αριστερά» ή «προοδευτικά» μέσα διαδραμαζίζουν βασικό ρόλο στην επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος» κατά της κυβέρνησης των Σαντινίστα, όπως αναδεικνύει σε άρθρο του στο Struggle La Lucha o Γκρεγκ Μπάτερφιλντ. Για παράδειγμα ο ανταποκριτής του Guardian για τη Λατινική Αμερική, Τομ Φίλιπς, διαμαρτύρεται για τη σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (COSEP) Μάικλ Χίλι, παραθέτοντας επιδοκιμαστικά τον ισχυρισμό της δεξιάς εφημερίδας La Prensa ότι η Νικαράγουα βιώνει «ένα επίπεδο καταστολής που ξεπερνά ακόμη και τις βίαιες και καταπιεστικές κυβερνήσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας».
Ομοίως, ο «προοδευτικός» Έρικ Άλτερμαν διαμαρτύρεται από τις στήλες του Nation «Γιατί τα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται πια για τη Νικαράγουα», φτάνοντας να υοποστηρίξει ότι η σημερινή κυβέρνηση Σαντινίστα είναι κατά κάποιο τρόπο η σύγχρονη εκδοχή των κόντρα των ΗΠΑ, που προστατεύεται από την Ουάσιγκτον και τις «ελίτ» των μέσων ενημέρωσης(!). O Ρίτσαρντ Κον, μέλος των Φίλων της Λατινικής Αμερικής, απάντησε στον Άλτερμαν λέγοντας πως «το Nation θα πρέπει να ντρέπεται για τη δημοσίευση αυτής της δεξιάς ανοησίαςκαι της προπαγάνδας της CIA». «Ο Ορτέγκα επέστρεψε στην εξουσία το 2007 και ο Alterman ισχυρίζεται ότι “απέδειξε ότι δεν ήταν δημοκράτης σοσιαλιστής στο στυλ του Μπερνι Σαντερς. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Οι Σαντινίστας έχτισαν 21 νοσοκομεία, εκατοντάδες κλινικές και σπίτια χαμηλού εισοδήματος. Υποστήριξαν τα δικαιώματα των γυναικών και τώρα η Νικαράγουα είναι πέμπτη στον κόσμο (μετά τις σκανδιναβικές χώρες) σε ότι αφορά την ισότητα των φύλων. Δεν νομιμοποίησαν την άμβλωση επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους δεν την υποστήριζε. Επανέφεραν τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλους, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Δεν θυμάμαι τον γερουσιαστή Σάντερς να το κατάφερε».
Η νέα γενιά Κόντρας στη Νικαράγουα αποτελείται από πρώην μέλη του κινήματος Σαντινίστας που προχώρησαν σε μια άτυπη συμμαχία με την δεξιά αντιπολίτευση και τη ξενόδουλη αστική τάξη. Ως απάντηση στο Νόμο περί Επενδυτικών Προϋποθέσεων της Νικαράγουα (NICA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εμποδίζει την διεθνή χρηματοδότηση της Νικαράγουα, η κυβέρνηση Σαντινίστα ψήφισε το «Νόμο 1051» κατά όσων πολιτών της χώρας χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και καλούν σε ξένες παρεμβάσεις και κυρώσεις. Αν και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι προεδρικοί υποψήφιοι που στοχοποιήθηκαν επειδή μπορούσαν να νικήσουν τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα τον Νοέμβριο, το γεγονός είναι ότι κανένας από αυτούς δεν είχε σοβαρό πολιτικό κίνημα ή οπαδούς από πίσω του, και πολλοί δεν έχουν καν πολιτικό κόμμα ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι υποψήφιοι.
Τα αμερικανικά μέσα που καταγγέλλουν την παραπάνω πράξη εθνικής κυριαρχίας, σπανίως αναφέρους ότι επτά πολιτικά κόμματα , συμπεριλαμβανομένων των φιλοαμερικανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Παραλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας καταδίκασε διορισμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ Αμερικάνο πρέσβη Κέβιν Σάλιβαν, ο οποίος διατηρήθηκε στη θέση του από τον Τζο Μπάιντεν, για εμπολκή του στις εκλογές. Οι αμερικάνικες κυρώσεις στοχεύουν την επισιτιστική κυριαρχία της χώρας, διαταράσσοντας τη βιώσιμη παραγωγή βοείου κρέατος και αναδάσωση. Όπως έχουμε αναδείξει στο παρελθόν, η αμερικάνικη παρέμβαση είναι μέρος ένος σχεδίου πραξικοπήματος, σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).
Στο δρόμο προς τη νίκη
Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι στη Νικαράγουα θα προσέλθουν στις κάλπες στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου και εκπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να χαρίσουν μια ισχυρή νίκη στον νυν Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα και στο κόμμα Σαντινίστα. Αν συμβεί αυτό θα είναιμια ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους παρεμβατικούς πολυεθνικούς ομίλους τους.
Μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ με επικεφαλής το Δίκτυο της Νικαράγουα/Συμμαχία για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη, επισκέφθηκε τη χώρα από τον ως παρατηρητές για τις εκλογικές προετοιμασίες και για να διερευνήσει την πρόοδο της Νικαράγουας στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19. Στο τέλος της επίσκεψης, οι σύνεδροι καταδίκασαν «το τσουνάμι των ψευδών πληροφοριών που παράγονται καθημερινά από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τους συμμάχους του στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εναντίον της Νικαράγουας» και κάλεσαν για «την κινητοποίηση ολόκληρου του προοδευτικού κινήματος για την υπεράσπιση της Νικαράγουας».
Ήδη 150 εκλογικοί παρατηρητές έχουν διαπιστευτεί στην Νικαράουα. Μεταξύ τους βρίσκονται εκπρόσωπο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής και ο πρώην πρόεδρος των Βετεράνων για την Ειρήνη των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκέρρι Γκόρντον.
«Οι γονείς μου δεν συμμετείχαν ποτέ σε εκλογές. Δεν έγιναν εκλογές εδώ επειδή η Νικαράγουα παρέμεινε κατεχόμενη από τους Γιάνκηδες», θυμάται ο Πρόεδρος Ορτέγκα. «Χάρη στο πρώτο μας Σύνταγμα, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της Νικαράγουας διεξήχθησαν μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης. Παρά την επιθετικότητα της Αυτοκρατορίας, ο λαός μαζί με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σαντινίστας κέρδισαν τις πρώτες εκλογές τον Νοέμβριο του 1984», προσθέτει.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καλούν την Νικαράουα να διεξάγει «ελεύθερες» και «δικαιες» εκλογές.