X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το μήνυμα του μαραθωνοδρόμου

Τερματίζοντας τον αγώνα του στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ο αργυρός ολυμπιονίκης, Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα προέβη σε μια πολιτική διαμαρτυρία. Σχημάτισε με τα χέρια του ένα «Χ», το σύμβολο αντίδρασης της φυλής των Ορόμο, που πέφτουν θύματα μαζικών εκκαθαρίσεων από την κυβέρνηση της χώρας. Μια κίνηση που μπορεί να του αφαιρέσει το μετάλλιο, να τον οδηγήσει στη φυλακή, ακόμα και να του κοστίσει τη ζωή του
|

Επιμέλεια: Θάνος Καμήλαλης
Μέρος του αφιερώματος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες… αλλιώς

Πριν από τη γραμμή του τερματισμού και με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του ο 26χρονος δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα «Χ». Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, τη μη κυβερνητική οργάνωση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο. O Λιλέσα υποστήριξε ότι τους τελευταίους 9 μήνες πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από τις εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης.

Η φυλή των Ορόμο είναι ιστορικά περιθωριοποιημένη από τις αρχές της χώρας. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει την πρωτεύουσα της χώρας, Αντις Αμπάμπα, στην Ορόμια, τη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας. Οι Ορόμο αντιδρούν, καθώς οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται.

Εξηγώντας την πράξη του αυτή, ο Λιλέσα είπε: «Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τους Ορόμο, καταπατά τη γη τους και τα αγαθά τους. Ο λαός των Ορόμο διαμαρτύρεται και υποστηρίζω τη διμαρτυρία τους, καθώς είμαι Ορόμο.»

Πρόσθεσε ότι «οι συγγενείς μου είναι στη φυλακή και όποιος μιλήσει για δημοκρατικά δικαιώματα θανατώνεται. Σήκωσα τα χέρια μου για υποστήριξη στη διαμαρτυρία των Ορόμο»

Τονίζει τελος ότι εάν γυρίσει στην πατρίδα του, κινδυνεύει με θάνατο. «Αν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν στη φυλακή», είπε σε δηλώσεις του μετά τον μαραθώνιο.

Συν τοις άλλοις, ο Λιλέσα μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις και από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που απαγορεύει πολιτικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η γνωστότερη συμβολική πολιτική κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί ήταν αυτή των Τόμι Σμιθ και Τζόν Κάρλος, οι οποιοι ύψωσαν τη «μαύρη γροθιά», στους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968. Από τους δύο αθλητές αφαιρέθηκαν τα ολυμπιακά τους μετάλλια


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις