Μετά την αντιφασιστική συγκέντρωση της Τετάρτης στη Βικτώρια και ενώ τα μπλοκ του αντιφασιστικού χώρου αποχωρούσαν και ενώ δεν είχε σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο, η ομάδα «ΔΡΑΣΗ», επιτέθηκε με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και ξυλοδαρμούς εναντίον των αντιφασιστών. Πολλά βίντεο κυκλοφόρησαν που δείχνουν δύο εκ των συλληφθέντων, να ξυλοκοπούνται βάναυσα και απρόκλητα από την αστυνομία και να προσάγονται.

Ένα από τα βίντεο εμφανίζει τους άνδρες της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», να συγκεντρώνουν «πειστήρια» ενοχής, μεταξύ των οποίων τα κοντάρια που συγκρατούσαν το πανό του μπλοκ, καθώς και ένα πλαστικό μπουκάλι που περιείχε άγνωστο υλικό, το οποίο παρέπεμπε και σε βενζίνη.

Οι δύο συλληφθέντες ήταν ο stand-up κωμικός Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο dj, παραγωγός και rapper, Θωμάς VoxPopuli Λάλος. Ο τελευταίος, λίγες ώρες αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μίλησε στο The Press Project για το πως έζησε ο ίδιος τα γεγονότα καθώς επίσης και σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

«Η Χιπ Χοπ Κοινότητα γνωρίζει την σημασία του αντιφασιστικού αγώνα και πόσο ενοχλεί αυτός την αστυνομία»

Όπως μας είπε, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιείται συλλαλητήριο από ευρύτερες οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, ενάντια στη ρατσιστική μάζωξη 30-40 ατόμων κοντά στην πλατεία Βικτωρίας με φιλοξενούμενο τον Κασιδιάρη.

Για αρκετή ώρα, γίνεται ανταλλαγή συνθημάτων. Κάποια στιγμή, όπως περιγράφει ο Θωμάς Λάλος, «δίνεται εντολή από την αστυνομία να οπισθοχωρήσει η διαδήλωση (των αντιφασιστών), αφήνουν τους φασίστες στην πλατεία και κλείνουν με τις κλούβες την Χέιδεν».

«Οπότε κάθεται εκεί η περιφρούρηση (των αντιφασιστών) και περιμένει για κάποια ώρα. Μετά ανεβαίνουμε Πατησίων και αφού φτάνουμε, εκεί είναι να διαλυθεί κανονικά η διαδήλωση χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό», όπως εξηγεί.

Ξαφνικά, όπως φαίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό που διακινήθηκε στρα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται αναίτια επίθεση από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, «με μηχανάκια, κρότου λάμψης και γκλοπ».

Αναφορικά με τον ίδιο περιγράφει: «Εγώ, όπως φαίνεται και στα βίντεο πάω προς Δωδεκανήσου, μετά ξαναγυρίζω και προσπαθώ να μπω στη μέση να μην φάει όλο το ξύλο ο Τιτκώβ».

«Μετά μας παίρνουν οι “ΔΡΑΣΗ”, μας πηγαίνουν στη ΓΑΔΑ. Όλοι ήταν καλοί, ήταν καλή η συμπεριφορά, δεν είχαμε κάποιο θέμα σε αυτό», σημειώνει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θ. Λάλος σε σχέση με όσα βάραιναν τους δύο συλληφθέντες, «μαθαίνουμε ότι μας έχουν φορτώσει εκρηκτικές ύλες, απελευθέρωση κρατουμένου και τα κλασσικά πλημμελήματα», ενώ όπως αποκαλύπτει «το βράδυ που βγαίνει το βίντεο, την παίρνουν πίσω αυτή τη κατηγορία (κατοχή εκρηκτικών υλών) και δεν την αφήνουν, αλλάζουν δηλαδή τη δικογραφία».

Στη συνέχεια αφήνουν τον Θωμά Λάλο και τον Αλέξανδρο Τιτκώβ για δύο μέρες στο κρατητήριο. «Κανονικά ήταν να περάσουμε την πρώτη από τον εισαγγελέα αλλά δεν έγινε, για γραφειοκρατικούς λόγους, εγώ πιστεύω για καψόνι. Μείναμε δεύτερη μέρα κρατητήριο» περιγράφει.

Η κυβέρνηση «εφήρμοσε στη πράξη το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων»

Σε σχέση με τη στάση που κράτησαν οι συλληφθέντες προσερχόμενοι ενώπιον του εισαγγελέα, επισημαίνει πως «κρατήσαμε τη πολιτική θέση ότι πρώτον βρεθήκαμε σε αυτό το συλλαλητήριο για να υπερασπιστούμε και τη γειτονιά από τους ρατσιστές και δεύτερον να υπερασπιστούμε φυσικά και τους πρόσφυγες, σε περίπτωση που γινόταν ενδεχόμενο πογκρόμ από τους φασίστες και ότι η στάση μας ήταν και στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, ότι το μόνο κακούργημα που διαπράχθηκε ήταν ότι τολμούμε να κατέβουμε σε διαδήλωση».

Ακόμα τονίζει ότι «είναι πολιτική στάση της κυβέρνησης να δώσει στους φασίστες τη πόλη και ότι εφήρμοσε στη πράξη το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων σπάζοντας μια τελείως ειρηνική διαδήλωση στην οποία δεν είχε γίνει πραγματικά κανένα μα κανένα επεισόδιο».

Το κατηγορητήριο

Αναφορικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Θ. Λάλο, αναφέρει ότι του αποδίδονται πλημμελήματα και κακουργήματα, τα οποία αφορούν αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινωνικής ειρήνης. Αρχικά όπως αναφέρει στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και η κατοχή εκρηκτικών υλών. Ωστόσο αργότερα, όταν τα βίντεο έκανα το γύρο του διαδικτύου και η δικογραφία άλλαξε, μεταβλήθηκε και η κατηγορία «σε συμμετοχή σε πλήθος που πετάει μολότοφ και πέτρες», όπως αναφέρει ο Θ. Λάλος.

Επίσης του αποδίδεται και η κατηγορία της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου, η οποία συνιστά κακούργημα και αφορά την προσπάθεια του Θ. Λάλου να μπει μπροστα στους αστυνομικούς, ώστε να σταματήσουν να χτυπούν τον ακινητοποιημένο πλέον Αλέξανδρο Τιτκώβ, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και σε βίντεο.

Τα «εκρηκτικά υλικά»

Σε σχέση με την αρχική κατηγορία, η οποία αποσύρθηκε, ο Θ. Λάλος εξηγεί πως δεν είχαν καμία σχέση. «Καταρχάς εκεί που συλληφθήκαμε εμείς βρέθηκαν τόσα μέτρα πιο δίπλα. Ένα μπουκάλι πλαστικό, το οποίο λέγανε στην αρχή ότι ήταν με αναμμένο φυτίλι», ενώ όπως αναφέρει «δεν ξέρουν καν τι είχε μέσα, έχει σταλεί για ανάλυση. Φαινεται και στα βίντεο ότι δεν έχουμε στα χέρια μας τίποτα, ούτε ότι έχει πεταχτεί καν αυτό», εξηγεί.

Πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους δύο συλληφθέντες έως ότου να πραγματοποιηθεί η δίκη τους, είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς μεταξύ των συνήθων όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας στο Α.Τ. της περιοχής τους την 1η και 16η του μήνα, τους επιβλήθηκε και η απαγόρευση εισόδου στην περιοχή των Εξαρχείων και ειδικότερα στο τετράγωνο Ιπποκράτους, Αλεξάνδρας, Πατησίων και Πανεπιστημίου.

Ο Θ. Λάλος υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν μας το εξήγησαν αλλά προφανώς είναι μια ξεκάθαρα πολιτική άποψη και στοχοποίηση της περιοχής».

Επίσης ο τελευταίος περιοριστικός όρους που τους επιβλήθηκε ήταν η απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις.

Απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις και εισόδου στα Εξάρχεια για Τιτκώβ και Λάλο

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θ. Λάλος εξετάστηκε για τα «πολιτικά του φρονήματα» καθώς όπως αναφέρει «εμένα με ρώτησαν αν έχω σχέση με οργανώσεις και γενικά άμα πηγαίνω σε διαδηλώσεις και λέω “ναι πηγαίνω σε διαδηλώσεις του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος αλλά έχει σημασία;” ρώτησα και μου λέει “όλα έχουν σημασία”, σημειώνει κλείνοντας τη συνομιλία του με το TPP.