Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, η Σερβία ζήτησε να αναπτύξει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκρούσεων μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου αποτελούν την πλειοψηφία.

«Αυτοί [η KFOR, η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο] απάντησαν λέγοντας ότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιστροφή του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο Σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Pink την Κυριακή.

Ο Βούτσιτς επέκρινε την KFOR ότι ενημέρωσε τη Σερβία για την απόφασή της την παραμονή των Χριστιανικών Ορθοδόξων Χριστουγέννων, αφού η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν στρατιώτη εκτός υπηρεσίας, με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο νεαρούς Σέρβους κοντά στην πόλη Στέρπτσε.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άλλος νεαρός άνδρας φέρεται να δέχτηκε επίθεση από ομάδα Αλβανών νωρίς το Σάββατο καθώς επέστρεφε από την εκκλησία.

Σέρβοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα περιστατικά «τρομοκρατικές ενέργειες».