Σε μία «συμφωνία ασφαλείας» προχώρησαν το ΝΑΤΟ και το Κατάρ την περασμένη Τρίτη, λίγους μήνες μετά τις διπλωματικές εντάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της αραβικής χώρας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η συμφωνία υπογράφηκε με κάθε επισημότητα, και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, στοχεύει στην προστασία της ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών, όπως ορίζεται από τις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ωστόσο πως, όπως μεταφέρει το Arab News, στο ΝΑΤΟ αρνούνται πως πλέον το Κατάρ θεωρείται σύμμαχος μετά από την παρούσα συμφωνία, καθώς τέτοιες συμφωνίες έχει υπογράψει και με άλλες χώρες της περιοχής.
«Το Κατάρ είναι ένας πολύ ενεργός εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ» φέρεται να δήλωσε σε αραβικά μέσα εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Συμμαχία έχει 29 συμμάχους, 27 Ευρωπαίους, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικα Εμιράτα και πλέον το Κατάρ, έχουν υπογράψει ξεχωριστές συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, παρότι και οι τέσσερις δεσμεύονται από το πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, που δρομολογήθηκε το 2004. Αυτό σημαίνει πως πλέον ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασία του στρατιωτικού βραχίωνα της Δύσης με τις εν λόγω χώρες είναι πλέον ανοικτός.
Σημειώνεται πως η συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο υψηλών εντάσεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, μετά από τα γεγονότα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.