Για το νέο πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών, αρχικού ύψους 25 δισ., για την επόμενη 12ετία, που προστίθεται στα προηγούμενα τεράστια έξοδα, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δρομολογείται ο δραστικότερος μετασχηματισμός στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν εννοούμε μόνο δαπάνες και επενδύσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η πάγια επένδυση στην άμυνα αποσκοπεί, ώστε η πατρίδα μας να μένει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο» υποστήριξε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα, ως «σαθρό και επικίνδυνο» το δίλημα «κανόνια ή βούτυρο», δηλαδή στρατιωτικές δαπάνες ή κοινωνικές παροχές, την ώρα που ξοδεύονται δεκάδες δισ. ευρώ για εξοπλιστικά, αλλά η χώρα είναι προτελευταία στην αγοραστική δύναμη, με τεράστια προβλήματα στο κόστος στέγασης και εν γένει στην ακρίβεια.

Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

«Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αμυντικών δαπανών, κατ’ ουσίαν δρομολογείται ο δραστικότερος μετασχηματισμός στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν εννοούμε μόνο δαπάνες και επενδύσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η πάγια επένδυση στην άμυνα αποσκοπεί, ώστε η πατρίδα μας να μένει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο, ενώ συνήψε στρατηγικές συμφωνίες, όπως αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, συμμαχίες, που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

«Η Άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας, χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας, δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χρηματοδότηση της πρέπει να γίνεται από ανθεκτικά δημοσιονομικά ταμεία, ως εκ τούτου η δημοσιονομική ευρωστία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αμυντική μας θωράκιση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο τουρισμός και η ανάπτυξη απαιτούν ένα σταθερό περιβάλλον, ποιος θα έβαζε τα χρήματα του σε μία χώρα, που δε μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην απειλή, που ενσαρκώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, την επανάκαμψη της βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και στους δασμούς, που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για ένα παγκόσμιο χάρτη γεωπολιτικών συμφερόντων, που αναδιατάσσεται με τρόπο δραματικό».

Προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση των ήδη τεράστιων εξοπλιστικών δαπανών της κυβέρνησής του:

«Σήμερα η εικόνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή την οποία παραλάβαμε το 2019: 24 καινούργια μαχητικά Rafale, με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra, που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρώτη, η φρεγάτα «Κίμων» θα παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo, νέες τορπίλες οι οποίες εξοπλίζουν πλέον τα υποβρύχιά μας».

Ενώ εστίασε στο νέο έργο, αξίας δισεκατομμυρίων, που σχεδιάζει το υπουργειο Άμυνας, τον «θόλο» με σκοπό την αεράμυνα, που θα ονομάζεται «Aσπίδα του Αχιλλέα».

«Πάρτε για παράδειγμα το πιο εμβληματικό ίσως από τα έργα τα οποία δρομολογεί το Υπουργείο, που δεν είναι άλλο από αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει «Ασπίδα του Αχιλλέα». Τι είναι αυτό; Ένας θόλος ουσιαστικά, ο οποίος συνδυάζει τα υφιστάμενα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες, που θα μπορεί να μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικά -αντιβαλλιστικά δηλαδή-, αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκά, ανθυποβρυχιακά, αλλά και anti-drone. Αυτό το σημαντικότατο έργο, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση την οποία θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σχέδιο για ένα επιπλέον ευρωπαϊκό ταμείο, με αντικείμενο ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες.

«Η άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα μπορεί να είναι εστιασμένο, με ευρωπαϊκούς πόρους, στη χρηματοδότηση έργων κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως, παραδείγματος χάρη, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν στη συνέχεια στα κράτη μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι με τη μορφή δανείων. Δεν είμαστε, όμως, εκεί ακόμα».

Σχετικά με τις αυξήσεις στους ενστόλους, ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι στρατιωτικοί είδαν αυξήσεις στον μισθό και στα επιδόματά τους. Αιτιολόγησε δε τον χρόνο των ανακοινώσεων επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης νέων παιδιών στις στρατιωτικές σχολές, καθώς υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ως προς το ενδιαφέρον των μαθητών να οραματιστούν μία καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτός ήταν ο λόγος που οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν τώρα, ώστε να προφτάσουμε και τις δηλώσεις στα Μηχανογραφικά και όχι στη ΔΕΘ» σημείωσε.

«Σε όσους εξέφρασαν θα έλεγα και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξή της όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης»

Ενώ υποστήριξε ότι «έχουμε αποδείξει πιστεύω ότι όταν οικονομία πηγαίνει καλύτερα, έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε κοινωνικές ομάδες ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτουμε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα το κάνουμε όμως τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πρέπει να μας διακρίνει».