
Εικόνες στο στιλ του κορυφαίου ιαπωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli έχουν καταλάβει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ενθουσιασμένους χρήστες να μετατρέπουν δικές του φωτογραφίες, αναγνωρίσιμων προσώπων και πολιτικών, αλλά και κλασικά memes σε animation. Η παλαιότερη έντονη διαφωνία του ίδιου του δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι με την χρήση του Ai και οι προβληματισμοί στην καλλιτεχνική κοινότητα σχετικά με την ηθική διάσταση του θέματος αλλά και του εργασιακού, που εκφράζεται κυρίως μέσα από την «γκρίζα ζώνη» της τήρησης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει εικόνες animation που έχουν δημιουργηθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα των νέων δυνατοτήτων της OpenAi, που η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας. Ο CEO Σαμ Άλτμαν, έκανε ανάρτηση πληροφορώντας ότι υπάρχει έκρηξη αξιοποίησης του νέου εργαλείου από χρήστες των social media, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρόσθεσε ένα εκατομμύριο χρήστες την τελευταία ώρα». Μάλιστα, χρησιμοποίησε τον όρο «βιβλική» για να περιγράψει τη ζήτηση για την δημιουργία των εικόνων.
Οι νέες, προηγμένες δυνατότητες δημιουργίας εικόνων που παρουσίασε η OpenAI, επιτρέπουν στους χρήστες της να δημιουργούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πιστές αντιγραφές animation, σε εικόνες με ακρίβεια και φωτορεαλιστικά στοιχεία. Χαρακτηριστικά, αντιγράφουν το στιλ των anime του ιαπωνικού κορυφαίου στούντιο κινουμένων σχεδίων, που ιδρύθηκε το 1985 από τους animators και σκηνοθέτες Χαγιάο Μιγιαζάκι και Tακαχάτα Ισάο, Studio Ghibli που βρίσκεται πίσω από πολύ σημαντικά έργα, όπως το «Spirited Away» (Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων), «My Neighbor Totoro» (Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τοτόρο) και «The Boy and the Heron» (Το Αγόρι και ο Ερώδιος).
Μάλιστα, ο ίδιος ο CEO χρησιμοποίησε το εργαλείο της OpenAi για να αλλάξει την εικόνα προφίλ του στο Χ, βάζοντας το πρόσωπό του στο στιλ των σχεδίων της Studio Ghibli.
My happy place pic.twitter.com/VgBq38Y4ix
— Mike Tyson (@MikeTyson) March 26, 2025
Iconic movie scenes, Studio Ghibli style. This is so much fun! pic.twitter.com/LwjkNjcEV9
— Mufaddal Durbar (@MDurbar) March 26, 2025
Σε άλλη του ανάρτηση ο Σαμ Αλτμαν σατίρισε την τεράστια απήχηση της νέας εφαρμογής, γράφοντας ότι «παλεύεις για μια δεκαετία προσπαθώντας να βοηθήσεις να φτιάξουμε υπερ-νοημοσύνη για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο ή κάτι τέτοιο, κανείς δεν νοιάζεται για τα πρώτα 7,5 χρόνια, μετά για 2,5 χρόνια όλοι σε μισούν για τα πάντα, ξυπνάς μια μέρα και έχεις εκατοντάδες μηνύματα που σου λένε πως έφτιαξαν εικόνες με το πρόσωπό σου στο στιλ της Studio Ghibli».
Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, συνιδρυτής της Studio Ghibli, και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, ο οποίος απέκτησε και χρυσό αγαλματίδιο στα 96α βραβεία Όσκαρ για την ταινία του, «το αγόρι και ο ερωδιός» που κέρδισε στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων», είχε παλαιότερα εκφράσει έντονη διαφωνία στην τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί κινούμενα σχέδια. Συγκεκριμένα, ο εμβληματικός καλλιτέχνης στο ντοκιμαντέρ «Never-Ending Man: Hayao Miyazaki», όταν του παρουσιάστηκε ένα AI animation, απάντησε τονίζοντας ότι:
«Όποιος δημιουργεί αυτά τα πράγματα δεν έχει ιδέα τι είναι ο πόνος. Νιώθω αηδιασμένος. Αν θέλετε πραγματικά να φτιάξετε κάτι ανατριχιαστικό, μπορείτε να το κάνετε. Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου. Το θεωρώ προσβολή για τη ζωή».
Στην συνέχεια, όταν οι συνομιλητές του περιέγραψαν ότι στόχο των προγραμματιστών αποτελεί η δημιουργία μιας μηχανής που θα ζωγραφίζει όπως οι άνθρωποι, ο Miyazaki είπε: «Νιώθω ότι πλησιάζουμε στο τέλος των καιρών. Οι άνθρωποι χάνουν την πίστη στον εαυτό τους».
AI stealing the style of Studio Ghibli will be the last straw for many people who were on the fence about copyright.
Just – stop.
Here’s the master Miyazaki to remind us what real art is. https://t.co/BsJq0jPuGk— Ewan Morrison (@MrEwanMorrison) March 26, 2025
Έτσι, σημαντικό μέρος της κριτικής απέναντι στις νέες δυνατότητες του ChatGpt επικεντρώνεται στην φιλοσοφία του ίδιου του καλλιτέχνη που αντιγράφεται. Το στούντιο από το Τόκιο, βέβαια, δεν έχει κάνει προς το παρόν δηλώσεις, ούτε τοποθετήθηκε πάνω σε θέματα ηθικής τάξης και πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ίδιος ο Μιγιαζάκι, που πλέον βαδίζει στην ένατη δεκαετία της ζωής του, επίσης δεν έχει πάρει θέση στο θέμα έως τώρα.
Άλλοι καλλιτέχνες/ιδες ή χρήστες εστιάζουν την κριτική τους γύρω από τον κόπο των δημιουργών κατά την καλλιτεχνική δράση που επιφέρει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την λειτουργία μιας ταχύτατης μηχανής. Για να κατανοηθεί η ακραία ταχύτητα της OpenAi, βοηθάει η ανάρτηση της the_goodfilms με ένα βίντεο animation, που αναφέρει ότι «ο animator Eiji Yamamori χρειάστηκε 15 μήνες για να το ολοκληρώσει. Με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει συνολικά 96 εικόνες, με αποτέλεσμα 6,4 εικόνες ανά μήνα. Κάθε χαρακτήρας στο πλήθος έχει τη δική του προσωπικότητα και τον δικό του στόχο που απεικονίζεται μέσα από τις κινήσεις του, και όλα συνδυάζονται σε ένα όμορφα συντονισμένο αλλά και χαοτικό σώμα ανθρώπων».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άλλος animator στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλει έντονα τις νέες λειτουργίες του Ai, επισημαίνοντας ότι «ο Μιγιαζάκι αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του δημιουργώντας ένα από τα πιο ευφάνταστα και εκτενή έργα, μόνο και μόνο για να το αντιγράψεις και να το χρησιμοποιήσεις ως φίλτρο για τις φωτογραφίες των διακοπών σου». «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Προστατέψτε τους καλλιτέχνες» καταλήγει.
Miyazaki spent his entire life building one of the most expansive and imaginative bodies of work, all so you could rip it off and use it as a filter for your vacation photos.
Not into this one bit. Protect artists.
— Robbie Shilstone (@shilstone_arts) March 26, 2025
«Άλλο ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς εταιρείες όπως η OpenAI δεν ενδιαφέρονται για το έργο των καλλιτεχνών και τα προς το ζην των καλλιτεχνών» έγραψε η καλλιτέχνιδα Karla Ortiz. «Αυτό είναι η χρήση του branding της Ghibli, του ονόματός της, της δουλειάς της, της φήμης της, για την προώθηση των προϊόντων (της OpenAI)», σημείωσε η Ortiz, σύμφωνα με το Associated Press, προσθέτοντας οργισμένα ότι «είναι μια προσβολή. Είναι εκμετάλλευση».
Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI (στην οποία ανήκει το ChatGPT) δήλωσε ότι έχει προνοήσει να μην ενεργοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη όταν ένας χρήστης προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα στο ύφος ενός καλλιτέχνη εν ζωή, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει και για το ύφος μιας εταιρείας παραγωγής. Όσον αφορά, το ζήτημα των copyrights αναρτήθηκε έγγραφο την Τρίτη, στο οποίο η εταιρεία OpenAI υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει μια «συντηρητική προσέγγιση» στον τρόπο με τον οποίο μιμείται την αισθητική μεμονωμένων καλλιτεχνών.
«Προσθέσαμε περιορισμό που ενεργοποιείται όταν ένας χρήστης προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα στο στιλ ενός ζωντανού καλλιτέχνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιτρέπει ευρύτερα στιλ στούντιο».