Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός οικονομίας, ανακοινώνει από τη ΔΕΘ την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, ενός Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που στην ελληνική οικονομία και κοινωνία έγινε γνωστό ως «χαράτσι». Το τέλος αυτό θα αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τα ταμεία της.

Πριν καν ψηφιστεί ο νόμος, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις πολιτών και συνδικάτα προαναγγέλλουν ότι θα τον προσβάλουν στα δικαστήρια και στο ΣτΕ. Για να μην καταπέσει ο Νόμος (4021/2011) σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είναι αναλογικός. Για να μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ ο νόμος περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια με βάση το μέγεθος, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης του κάθε ακινήτου. Μετά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας στον Νόμο περιλαμβάνονται επιπλέον ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μειώσεις ή ακόμα και απαλλαγές για συγκεκριμένες ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού (ανάπηρους, μακροχρόνια άνεργους, πολυτέκνους).

Μετά την ψήφιση του Νόμου εκδίδεται η υπουργική απόφαση (1211/10-10-2011 ΦΕΚ 2298 Β’13-10-2011) και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι θιγόμενοι φορείς προχωρούν σε καταγγελία στο ΣτΕ. Ενώ όμως το ΣτΕ συνεδριάζει για να αποφανθεί αν το αίτημα ακύρωσης που αμφισβητεί την αναλογικότητα του Νόμου έχει βάση, εκδίδεται νέα υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον τότε αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου (ΠΝΠ ΦΕΚ Α 262/16-12-2011), η οποία περιλαμβάνει μια ακόμα παράγραφο. Το ΣτΕ αποφαίνεται επί της προσφυγής (περί της πρώτης υπουργικής απόφασης) και την κρίνει συνταγματική και αναλογική. Ο νόμος όμως πλέον εφαρμόζεται διαφορετικά.

Η παράγραφος που προστίθεται στην  τελική υπουργική απόφαση προβλέπει: «Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και  εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων (1000), ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα θα υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων (1000) τμήμα και εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δυο χιλιάδων (2000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου». Η αλλαγή αυτή εκδίδεται την τελευταία μέρα συνεδρίασης του ΣτΕ και δεν προσδιορίζει μόνο το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 αλλά έχει και αναδρομική ισχύ για το 2011 (αχρηστεύοντας ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ). Η ουσιαστική αλλαγή αυτή περνάει βεβαίως εντελώς απαρατήρητη από τα  ΜΜΕ.

Το νέο άρθρο προσφέρει απλά έκπτωση μέχρι και 60% σε εμπορικά ακίνητα με μεγάλο εμβαδόν και άρα ενδέχεται να επηρεάζει σοβαρά την αναλογικότητα του νόμου.