Στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία», ενώ πρόσθεσε πως «η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Παράθυρο συνεργασίας με το Ποτάμι σε ό, τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ, άνοιξε ο υπουργός, και υπογράμμισε ότι το «ενδεχόμενο πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας δεν προκύπτει». Τέλος, για τη μείωση των συντάξεων το 2019 και την περικοπή του αφορολογήτου το 2020, κατέληξε ότι θα εξαρτηθεί η υλοποίηση τους από τα πλεονάσματα της χώρας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο « Κλεισθένης 1» που επιφέρει αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία. Μαζί θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου».
Πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων. Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτοδιοικητικού συστήματος. Οσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν. Η δυνατότητα για δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους δήμους. υπάρχει ήδη».
Ο υπουργός Εσωτερικών προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα ψηφιστεί με τη συνήθη πλειοψηφία. «Δεν έχω διαπιστώσει κάποια γαλαντομία από την πλευρά της αντιπολίτευσης» εξήγησε.
Σημειώνεται ότι έχει κατατεθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας λίγες ώρες πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Ο υπουργός είχε δηλώσε πριν μέρες ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα και όχι μία ολιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Εισάγουμε μία νέα κουλτούρα σύνθεσης, συνεργασίας και συνευθύνης για την τοπική κοινωνία», είπε και συμπλήρωσε ότι παράληλλα το νομοσχέδιο προβλέπει μία πιο ορθολογική βάση κατανομής οικονομικών πόρων στους δήμους.
Γέφυρες συνεργασίας με Ποτάμι για τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο Σκουρλέτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχίας με το Ποτάμι, σε μια βάση σύγκλισης ενός προγραμματικού πλαισίου. Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από αυτό. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 151. Το ενδεχόμενο των 180 δεν προκύπτει. Εάν υποχωρήσουν οι ενστάσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα τότε θα έχουμε αυξημένη πλειοψηφία»
Για τη στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα και έπειτα από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για εκλογές, δημοψήφισμα ή πλειοψηφία 180 βουλευτών στην κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, ο Σκουρλέτης σημείωσε πως «η θέση των ΑΝΕΛ ήταν πάντα αυτή στο μακεδονικό. Βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Π. Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα. Έχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο. Σημασία έχει να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή». Παράλληλα, έκανε λόγο για το «ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο «θα εξαρτηθούν» από τα πλεονάσματα
Σχετικά με την επικείμενη μείωση των συντάξεων το 2019 η οποία έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση, ο υπουργός τόνισε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος μπαίνουμε σε νέα φάση όπου σημασία θα έχει να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα να επιλέγουμε πολιτικές. Το θέμα των συντάξεων θα το ξαναδούμε στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο. Υπήρχε ένα πλέγμα μέτρων και αντίμετρων. Εάν επιβεβαιώνεται από την πορεία της οικονομίας ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα ξαναδούμε το πλέγμα των μέτρων και αντίμετρων».