Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από τη Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει και φροντίζει θύματα σεξουαλικής βίας ενώ η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η ίδια υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους.
Nadia Murad, awarded the 2018 Nobel Peace Prize, is the witness who tells of the abuses perpetrated against herself and others. She has shown uncommon courage in recounting her own sufferings and speaking up on behalf of other victims.#NobelPrize pic.twitter.com/NeF70ig09J
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
Ως παιδί, η Nadia Murad, ονειρευόταν να γίνει δασκάλα ή να ανοίξει το δικό της ινστιτούτο ομορφιάς, μέχρι που λίγο πριν την ενηλικίωσή της, το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο μικρό ιρακινό χωριό της και κατέστρεψε την οικογένειά της και τα όνειρά της.
Τον Αύγουστο του 2014 αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε ως σεξουαλική σκλάβα. Η οικογένεια του κοριτσιού είχε στοχοποιηθεί επειδή η οικογένειά της άνηκε στη μειονότητα των Γιαζίντι.
Βιάστηκε επανειλημμένα, βίωσε βασανιστήρια μέχρι που ένας από τους απαγωγείς της άφησε μια πόρτα ξεκλείδωτη. Η Νάντια με ρίσκο τη ζωή της προσπάθησε να διαφύγει και τα κατάφερε.
Denis Mukwege’s basic principle is that “justice is everyone’s business”. The 2018 Peace Laureate is the foremost, most unifying symbol, both nationally and internationally, of the struggle to end sexual violence in war and armed conflicts. @DenisMukwege#NobelPrize pic.twitter.com/KSzecKSkUc
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 Οκτωβρίου 2018
Ο Ντένις Μουκουέγκε με τη σειρά του, είναι γυναικολόγος που έχει περιθάλψει χιλιάδες θύματα βιασμών και από σήμερα ο πρώτος πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που λαμβάνει βραβείο Νόμπελ. Έμαθε ότι κέρδισε το βραβείο ενώ βρισκόταν στο δεύτερο χειρουργείο της ημέρας του: «Χειρουργούσα εκείνη την ώρα όταν ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει» λέει ο γυναικολόγος στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ. «Μπορώ να δω στα πρόσωπα πολλών γυναικών πόσο ευτυχισμένες είναι που λαμβάνουν αυτή την αναγνώριση. Είναι πραγματικά συγκινητικό» είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τα καλά νέα.
«Γνωρίζετε ότι η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου αποτελεί έγκλημα πολέμου;»
Η επίσημη σελίδα του βραβείου Νόμπελ στο twitter διεξάγει μια μικρή έρευνα, θέτοντας το παραπάνω ερώτημα στους χρήστες του κοινωνικού αυτού δικτύου. Τη στιγμή που ψηφίσαμε κι εμείς, το 72% δήλωνε ότι το γνωρίζει ενώ το 28% δεν είναι ενήμερο ότι η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.