Ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το όραμα του για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης, αλλά και τις ιδέες του στους τομείς της άμυνας και της συνεργασίας στο προσφυγικό.
 
«Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη που είναι απλούστερη, περισσότερο διαφανής, λιγότερο γραφειοκρατική. Απλή, αποτελεσματική, προστατευτική, η ενιαία αγορά θα πρέπει να εξελιχθεί σε χώρο σύγκλισης παρά ανταγωνισμού» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
 
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή 30 μελών, σαν κάθε χώρα να πρέπει να έχει τα δικά της μέλη. Δεν έχει νόημα και δεν αντικατοπτρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Μια Επιτροπή 15 μελών πρέπει να είναι ο στόχος μας» πρόσθεσε.
 

Η αντίδραση του γαλλικού Τύπου

Το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου στράφηκε προς την ομιλία του Εμ. Μακρόν σχολιάζοντας την ομιλία.
 
«O Μακρόν αναζωπυρώνει την ευρωπαϊκή φιλοδοξία» αναφέρει η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας ότι η γλώσσα του Γάλλου Προέδρου ήταν ξεκάθαρη και ακριβής, ενώ οι προτάσεις που θέτει στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες, προωθούν την ιδέα μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και περιστρέφονται γύρω από το όραμα μίας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.
 
Η L' Echo από τη μεριά της κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για την «επιστροφή της Γαλλίας που υποβάλλει προτάσεις» και για μία γεμάτη ενέργεια ομιλία, ενώ στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι ο Μακρόν, αφού απέδειξε στις κάλπες ότι η ιδέα ενός ευρωπαϊκού φεντεραλισμού μπορεί να νικήσει την εθνικιστική στροφή, μπορεί να κινητοποιήσει την εν υπνώσει Ένωση, προβάλλοντας τις μεταρρυθμιστικές του φιλοδοξίες, και ότι οι Ευρωπαίοι κέρδισαν με τον Μακρόν μία Γαλλία δυναμική και μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά, αλλά είναι πλέον στο χέρι του εκάστοτε κράτους μέλους να ξεπεράσει τα εθνικά του ταμπού, μια και η μόνη εναλλακτική είναι ένα συλλογικό ναυάγιο.


Πολύ νωρίς για νέα σύμπραξη
 

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες για την Ευρώπη και γνωρίζω τη δέσμευσή της στην Ευρώπη. Προτείνω στη Γερμανία μια νέα συμμαχία. Δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, όχι αμέσως, αλλά θα συζητάμε τα πάντα» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
 
«Είναι υπερβολικά νωρίς» για μία λεπτομερή αποτίμηση των γαλλικών προτάσεων, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.