Το σχέδιο ψηφίσματος θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την Πέμπτη, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερψηφιστεί αφού οι Παλαιστίνιοι μπορούν να συγκεντρώσουν άνετα τις απαιτούμενες ψήφους από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.
 
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι είναι “άμεση ανάγκη” να ξαναρχίσουν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής για τα θέματα των συνόρων, του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, των προσφύγων, των εποίκων, της ασφάλειας και της πρόσβασης σε υδάτινους πόρους. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και περίπου δύο χρόνια.
 
Στο ψήφισμα ζητείται επίσης “η ειρηνική διευθέτηση” του μεσανατολικού ζητήματος, με την οποία θα τεθεί “τέλος στην κατοχή που ξεκίνησε το 1967” και η οποία “θα υλοποιεί την ιδέα των δύο κρατών: ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ, ειρηνικά και με ασφάλεια, στη βάση των προ του 1967 συνόρων”.
 
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διαφωνούν με την πρωτοβουλία αυτή, υποστηρίζοντας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
 
Οι ΗΠΑ, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους, έχουν μπλοκάρει μέχρι σήμερα όλες τις προσπάθειες των Παλαιστίνιων να γίνουν μέλη του ΟΗΕ με πλήρη δικαιώματα. Το καθεστώς του κράτους-μέλους πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.