Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Κουτσίνσκι δήλωσε ότι ο Βενεζουελανός πρόεδρος έχασε όση αξιοπιστία του είχε απομείνει έπειτα από την συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης.
«Είναι ένας δικτάτορας που διεξάγει ένα πραξικόπημα μέσα από μια νόθα εκλογική διαδικασία με στόχο να αφαιρέσει από το Κογκρέσο τη δυνατότητα να νομοθετεί» τόνισε ο Κουτσίνσκι από το προεδρικό παλάτι στην πρωτεύουσα Λίμα.
Το Περού, υπό την κυβέρνηση Κουτσίνσκι, ηγείται των προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο.
Ο Περουβιανός πρόεδρος, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Βενεζουελανό πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι καταστέλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Την Τρίτη, 12 από τις σημαντικότερες χώρες της Αμερικής που συνεδρίασαν στη Λίμα -Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη και Περού- ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.
Ο Μαδούρο, που έχει χαρακτηρίσει τον Κουτσίνσκι «άνανδρο» και «σκυλί» που υπηρετεί τις ΗΠΑ, προκάλεσε την Πέμπτη τον «Αμερικανό πρόεδρο του Περού» να συμφωνήσει να συναντηθούν αυτοπροσώπως για να συζητήσουν μαζί με άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής την κατάσταση στην Βενεζουέλα.
«Δεν πρόκειται να συναντηθώ με τον κύριο Μαδούρο. Συγγνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος του Περού, ενώ σε ερώτηση τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον Βενεζουελανό πρόεδρο, ο Κουτσίνσκι απάντησε: «Φύγε!»
Λίγο μετά την συνέντευξη του Περουβιανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων του Περού ανακοίνωσε την απέλαση του πρέσβη της Βενεζουέλας στο Περού ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρέσβης Ντιέγκο Μολέρο έχει προθεσμία πέντε ημερών για να εγκαταλείψει την χώρα.