Σταθερά μπροστά, και στην τελική επίσημη αναλυτική καταμέτρηση, παραμένει από το βράδυ της Δευτέρας (Ελλάδος) ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος του «Ελεύθερου Περού», στις προεδρικές εκλογές της Λατινοαμερικάνικης χώρας που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο Πέδρο Καστίγιο προηγείται με 0,54%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο προηγούνταν στην πρώτη γρήγορη επίσημη καταμέτρηση, που του έδινε 0,4%.  Λόγω της μικρής διαφοράς και της αργής εισροής ψήφων από την περιφέρεια, το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο του Περού δημιούργησε ειδικό ιστότοπο, για να παρακολουθούν ακριβώς τα αποτελέσματα οι πολίτες.

Μια νέα μέρα για το ελεύθερο Περού

Δηλώσεις για «αλλοιώσεις» του αποτελέσματος έκανε η δεξιά υποψήφια της «Λαϊκής Ισχύος», Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του φυλακισθέντος πρώην δικτάτορα, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ωστόσο, διεθνείς παρατηρητές και οι τοπικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι όλη η διαδικασία έγινε σωστά.

Η μόνη περίπτωση αλλαγής του αποτελέσματος, σύμφωνα με τις προβολές, είναι η συντριπτική πλειοψηφία της Φουτζιμόρι στα αποτελέσματα των ψηφισάντων από το εξωτερικό.