Την ίδια μέρα που πρωτοεμφανίζονταν στις ειδήσεις οι διαδηλώσεις στην Κούβα, ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής έκανε μια σειρά δηλώσεων που, λόγω της διάστασης που πήραν τα γεγονότα και τα μη γεγονότα στην Κούβα, πέρασαν στην αφάνεια.

«Επιβεβαιώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο Κόνδορας 2 [# PlanCóndor2] και πρέπει να συμφωνήσουμε σε μέτρα ώστε οι δεξιές κυβερνησεις της Λατινικής Αμερικής να μη συνεχίσουν να συμμετέχουν σε πραξικοπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προκαλώντας πόνο και θρήνο στους λαούς μας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας. Υπάρχουν αποδείξεις ατράνταχτες, είπε, ότι το σχέδιο Κόνδορας2 έχει ως στόχο «να αδυνατίσει τις προοδευτικές κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν στη Λατινική Αμερική». Και ονομάζει αυτό το σχέδιο Κόνδορας2 γιατί «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κάτι ανάλογο με αυτό [την επιχείρηση Κόνδορας] που μας επέβαλαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 τον περασμένο αιώνα, προωθώντας απολυταρχικές δεξιές κυβερνήσεις στην εξουσία, με πραξικοπήματα».

Τότε, οι υποτελείς κυβερνήσεις των ακροδεξιών δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής, στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία, με την καθοδήγηση της CIA προέβησαν σε «επιχειρήσεις ασφαλείας» και «εκκαθαρίσεις κομμουνιστών», σε παιδομάζωμα και εξαφανίσεις. Τα νύχια του «Κόνδορα» κόστισαν πάνω από 50.000 στοχευμένες δολοφονίες, πάνω από 30.000 εξαφανίσεις, πάνω από μισό εκατομμύριο φυλακισμένους και εξόριστους… 

 Όπως τότε έτσι και τώρα, η εμπλοκή της CIA, είπε, είναι μεγάλη και υπάρχουν αποδείξεις. Ανέφερε μάλιστα την εντολή των αμερικάνων προς τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Αργεντινής επί κυβερνήσεως Μαουρίσιο Μάκρι, Χοσέ Χερνάντεζ, «να μαζέψει πληροφορίες για κυβερνητικά στελέχη, διπλωμάτες και πολίτες κρατών σαν τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ώστε να γίνει δυνατό να πληγεί η Μπολιβαριανή Συμμαxία των Λαών της Δικής μας Αμερικής (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, ALBA)», η συμμαχία που έχει ως στόχο την ενότητα όλης της Λατινικής Αμερικής. «Η CIA που έφτιαξε το πραξικόπημα στη Βολιβία και άλλα πραξικοπήματα σε άλλες χώρες, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής με βρώμικους και ψυχολογικούς πολέμους», είπε. Την εμπλοκή της κυβέρνησης Μάκρι στην ενίσχυση – και με όπλα- των πραξικοπηματιών στη Βολιβίας αποδέχθηκε και η υπουργός Ασφαλείας της σημερινής κυβέρνησης της Αργεντινής, Σαμπρίνα Φρεδερίκ, παρ ότι ο ίδιος ο Μάκρι έκανε λόγο για «ψέμματα».

Η στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα Αριστερά, που γεμίζει αισιοδοξία το διεθνές κίνημα, δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει από τις ΗΠΑ. Η «αυλή» τους είναι πάντα στις προτεραιότητές τους, και η ανάδειξη των σοσιαλιστικών / σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων σε Βολίβία και Περού, η επερχόμενη μεγάλη αλλαγή στη Χιλή και τη Βραζιλία – που θεωρούνται δεδομένες – και η εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης στην Κολομβία, που μοιάζει όλο και πιο πιθανή, είναι σημάδια απώλειας της ιμπεριαλιστικής τους δύναμης και η κινητοποίησή τους είναι βέβαιο πως είναι μεγάλη.

Μόνο που στο νέο Κόνδορα φαίνεται πως επιδιώκεται να περιληφθεί και η Βενεζουέλα και η Κούβα – ως οι δύο κεντρικές δυνάμεις του λατινοαμερικάνικου άξονα της αντίστασης.

«Αυτή τη στιγμή η Κούβα είναι αντιμέτωπη με μια εκστρατεία ψεύδους, συντονισμένες και πληρωμένες χειραγωγήσεις από τις ΗΠΑ, με στόχο να υποσκάψουν την Κουβανική Επανάσταση, με στόχο να κατηγορήσουν την κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε εποχή πανδημίας, χωρίς να προσμετρούν τις εγκληματικές οικονομικές, εμπορικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Κούβας, που είναι και ο κύριος λόγος αυτών των δυσκολιών. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν την Κούβα σα μια χώρα που καταρρέει, σε χάος, ώστε να προκαλέσουν μιαν κοινωνική αναταραχή που θα δικαιολογούσε επέμβαση εκ των έξω. Αλλά τα σχέδια αποσταθεροποίησης απέτυχαν. Στην Κούβα, η Πολιτεία, η Κουβανική κυβέρνηση, οι θεσμοί συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο και η χώρα λειτουργεί κανονικά, σε συνθήκες που έχει επιβάλλει η υγειονομική κατάσταση.».

Με αυτές τις λέξεις περιγράφει, μιλώντας στο ΤΡΡ, την κατάσταση που ζει σήμερα το νησί της Επανάστασης η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, Ζέλμυς Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα (Zelmys María Domínguez Cortina), δίνοντας το στίγμα του νέου πολέμου – αυτού των μέσων ενημέρωσης- που έρχεται να προστεθεί στις δολοφονικές και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, και συνεχίζουν να στηρίζουν και επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, παρά τις υποσχέσεις του τελευταίου. 

Οι δηλώσεις της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες μιας σειράς πολιτικών του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα, κυρίως αλλά όχι μόνο στη Λατινική Αμερική. 

«Με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, ο Λευκός Οίκος ζητεί από την κυβέρνηση της Κούβας ‘να ακούσει το λαό και να υπηρετήσει τις ανάγκες του’. Ομως είναι ο Μπάιντεν που πρέπει να ακούσει τα εικοσιοκτώ συνολιά ψηφίσματα του ΟΗΕ που από το 1992 ζητούν να σταματήσει το εγκληματικό και απάνθρωπο εμπάργκο ενάντια στην Κούβα», έγραψε στο τουίτερ ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής. 

«Έχω βαρεθεί να βλέπω πανώ κατά του Λούλα, της Ντίλμα, του Τραμπ… Οι λαοί διαδηλώνουν. Αλλά δεν βλέπεις στην Κούβα κανέναν ένστολο να πατάει με το γόνατο στο λαιμό έναν μαύρο και να τον σκοτώνει… Τα προβλήματα της Κούβας θα λυθούν από τους Κουβανούς», ήταν η δήλωση του βραζιλιάνου μέλλοντος προέδρου – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- Λούις Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. 

«Αν η Κούβα δεν είχε να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, θα ήταν μια Ολλανδία, έχει υψηλής μόρφωσης και διανόησης πληθυσμό. Και όμως, δεν μπόρεσε να αγοράσει ούτε αναπνευστήρες λόγω του απάνθρωπου αμερικάνικου εμπάργκο», τόνισε, προσθέτοντας: «Ας αδράξει την ευκαιρία ο Μπάιντεν να βγει στην τηλεόραση και να ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει τη θέση των κρατών μελών του ΟΗΕ και θα δώσει τέλος στις κυρώσεις».

Μόνο που αυτό το σενάριο είναι πολύ μακρινό, καθώς η αμερικάνικη εμπλοκή στα γεγονότα της Κούβας είναι πλέον πέρα από βέβαια – μπορεί να μην προέρχεται άμεσα από την κυβέρνηση, αλλά ο ρεπουμπλικανικός και ο ..τουιτερικός δάκτυλος είναι δεδομένοι. 

Τις αποδείξεις για την αμερικάνικη εμπλοκή παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.   

«Δεν υπήρξε κοινωνική έκρηξη στην Κούβα την [περασμένη] Κυριακή. Υπήρξε αταξία, εντάσεις, που προκλήθηκαν από μια επικοινωνιακή επιχείρηση η οποία ετοιμάζονταν από καιρό και για την οποία συνεργάστηκαν πολυεκατομμυριούχοι, εργαστήρια, τεχνολογικές πλατφόρμες που δέχονται χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Η αναφορά του σε εργαστήρια είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς και πάλι ο ΄’Εβο Μοράλες, που είδε τις πολυεθνικές που θέλουν το λίθιο να χρηματοδοτούν πραξικόπημα εναντίον του, βλέπει στα κουβανικά εμβόλια έναν λόγο για την συντονισμένη επίθεση κατά της Κούβας. «Η αλληλεγγύη μας είναι με τον κουβανικό λαό. Ο αληθινός αγώνας για την ελευθερία της Κούβας σημαίνει την κατάργηση του εγκληματικού εμπάργκο των 60+ χρόνων. Η αμαρτία της Κούβας είναι ότι ανέπτυξε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα άνω του 92%, το οποίο βλάπτει τα καπιταλιστικά συμφέροντα», τόνισε. 

Ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας,  ανέφερε, στην συνέντευξη Τύπου, ότι η επιχείρηση που οδήγησε στις διαδηλώσεις ξεκίνησε, χρησιμοποιώντας το tag SOSCuba προ μηνός, στις 15 Ιουνίου, με στόχο να πλήξει την εικόνα που θα δημιουργούσε η ψήφιση από την συντριπτική πλειονότητα της ολομέλειας του ΟΗΕ για την άρση του παράνομου αμερικανικού εμπάργκο, «κάτι που εξέφραζε τη διεθνή κοινότητα». Στη ψηφοφορία αυτή, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν απολύτως απομονωμένες (μόνο το Ισραήλ ψήφισε μαζί τους). «Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εργάζονται» για αυτό είπε «άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά». Την ίδια ώρα «ο λαός υποφέρει από έναν ενισχυμένο εμπάργκο, με χειρουργική ακρίβεια, με στόχο την οικονομική καταστροφή της χώρας, που σημαίνει ελλείψεις και στερήσεις που πλήττουν τους κουβανούς πολίτες». Και συνέχισε λέγοντας ότι από τις 23 Ιουνίου «είναι γνωστό στη Διεθνή Κοινότητα» ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αντι-Κουβανική μαφία, οι ακροδεξιοί της Φλώριδας υπολόγιζαν – αν και υπολόγιζαν λάθος- ότι αν προκαλέσουν ελλείψεις και κατασκευάσουν ψευτοηγέτες και προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δίκτυα – τα οποία δεν υπάρχουν – θα κατορθώσουν τους στόχους τους. Όλες αυτές τις μέρες είμαστε αντιμέτωποι με δράσεις ασύμμετρου πολέμου».

«Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι οι κύριοι πολιτικοί φορείς της εταιρίας, με έδρα το Μαϊάμι, που ξεκίνησε την εκστρατεία κατά της Κούβας [και δημιούργησε το #SOSCuba] έχουν λάβει χρήματα από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και την USAID», ανέφερε. Παρουσίασε μάλιστα πλήρη στοιχεία που εμπλέκουν και το τουίτερ στην εκστρατεία κατά της Κούβας γιατί «εξαπάτησε τους ανθρώπους αλλάζοντας τα συστήματα γεω-εντοπισμου [geolocation]» παρουσιάζοντας ως διαδηλωτές στην Κούβα τους διαδηλωτές στο Μαϊάμι. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από τις διεθνείς αναλύσεις.

«Για την κατάσταση στην Κούβα ευθύνονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ, γιατί κανείς δεν μπορεί να πουλήσει τίποτε στην Κούβα, και αν μια εταιρία τολμήσει να το κάνει της επιβάλλονται κι αυτής κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), καλώντας το λαό να αναγνωρίζει «τις κατασκευασμένες ειδήσεις που προωθούνται σε σχέση με τις διαδηλώσεις της Κυριακής». 

Ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τις κινήσεις στήριξης της Κουβανικής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο. Κινήσεις που ενώνουν και τον ελληνικό λαό στο πλευρό του κουβανικού, όπως μας είπε η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα: «Ο κουβανικός λαός και η κυβέρνησή του είναι ευγνώμονες για τις πολλές εκδηλώσεις υποστήριξης προς την Κούβα, που συνοδεύονται από την απόρριψη των κινήσεων κατά της σταθερότητας στο νησί όπως και των εγκληματικών οικονομικών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων εναντίον της Κούβας που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, και που έρχονται αυτή τη στιγμή από κάθε άκρη του κόσμου, από όλους τους φίλους της Κούβας. Η αλληλεγγύη των Ελλήνων φίλων μας ενεργοποιήθηκε αμέσως, προς υποστήριξη της Κουβανικής Επανάστασης, αποκάλυψη της αλήθειας και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών κινήσεων κατά της Κούβας, κάτι που εκτιμούμε βαθιά. Έχουμε λάβει αναρίθμητα μηνύματα και δηλώσεις υποστήριξης από φίλους της Κούβας, γενικά, αλλά και από πολιτικά κόμματα, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), το Σύριζα, τον Σύνδεσμο Ελληνο-Κουβανικής Φιλίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, τον ελληνικό κλάδο του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Ειρήνη, την Παγκόσμια ένωση Εργατικών Σωματείων, την Ελληνική Επιτροπή ηια τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, την Ομοσπονδία Ελληνίδων Γυναικών, τους εκδοτικούς Οίκους Διεθνές Βήμα και Άτεχνος, βουλευτές από διάφορα κόμματα… Είναι όλοι τους μέρος της απόδειξης ότι ο Ελληνικός Λαός δεν ξεγελιέται από την ψεύτικη προπαγάνδα, και είναι αποδείξεις των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών Κούβας και Ελλάδας, και της αγάπης και φιλίας που ενώνει τους δύο λαούς μας».