Η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα μια «συγγνώμη» για τη ζημιά που της έκανε με τη σκληρή λιτότητα, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «The Independent» σε άρθρο της, βάσει του οποίου η χώρα μας πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία!»
Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Ευρωπαίων εμφανίστηκε ο αρθρογράφος της «Independent», Amol Rajan, κατά τον οποίο πάνω στους Ελληνες έχει πέσει μια τρομερή δυστυχία ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των πιο πλούσιων, πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαίτησαν από μια «σπασμένη χώρα» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοπεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, εισέρχεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30, το βρετανικό ΑΕΠ έπεσε κατά περίπου 10% συνολικά.
Από το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 13%. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 10% φέτος. Κάπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν πάψει να υφίστανται.
«Η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα»
Δριμεία κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους άσκησε χθες και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας απλώς χειροτερεύει τα πάντα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός οικονομολόγος στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» τονίζει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν επαρκεί και προτείνει την αύξηση και όχι τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσης.
Προσθέτει ακόμη ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα, όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους» και αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών ως μοναδική διέξοδο.
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή», εξηγεί.
«Οι πολλές περικοπές μπορούν να αποβούν μοιραίες»
Οι πολλές περικοπές μπορούν να αποβούν μοιραίες, επισημαίνει και ο Ουίλιαμ Γουάιτ, Καναδός οικονομολόγος, που εργάζεται ως σύμβουλος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Εάν η αγωγή σκοτώνει τον ασθενή δεν έχουμε κανένα όφελος. Στην Ελλάδα επικρατεί ύφεση εδώ και μερικά χρόνια. Ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία εγκαταλείπουν τις χώρες τους. Εάν λοιπόν στερήσουμε από την χώρα τον παραγωγικό της πυρήνα και η ζωή του ασθενούς απειλείται, τότε δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζουμε την χορήγηση των ίδιων φαρμάκων».