Η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις στην περιοχή νοτιο-ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, έχει σημάνει συναγερμό στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Το Ορούτς Ρέις κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει πως η διέλευσή του κράτησε για λιγότερο από μία ώρα και βρέθηκε εκεί εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που περιπολεί στο χώρο του ανατολικού Αιγαίου να μεταβεί στην περιοχή, ενώ το απόγευμα δόθηκε εντολή να αποπλεύσει και δεύτερη φρεγάτα, αλλά και ένα υποβρύχιο για υποστήριξη.

Ολιγόωρη πλεύση τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ από το πρωί ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σ’ επαφή με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «συγκυριακό γεγονός», που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Τόνισε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το απόγευμα της Παρασκευής οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στο Μαξίμου ώστε να ενημερώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.