Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή που περιήλθε στα χέρια του POLITICO«αρκετά εκατομμύρια ευρώ» δόθηκαν στους κύριους υπόπτους για το σκάνδαλο QatarGate. «Τα σημαντικά χρηματικά ποσά καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ», αναφέρει το δημοσίευμα, με το έγγραφο που κρατά στα χέρια του να αναφέρει επίσης ότι η ελληνίδα ευρωβουλεύτρια τηλεφώνησε στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος διαφθοράς, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο ακόμα ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri από το 2021. Επί τόπου, σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Παντσέρι, του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή που επίσης συνελήφθη και ομολόγησε και σύναψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να μιλήσει για όλα.

Όπως αναφέρει το ένταλμα και δημοσιεύει το Politico, «ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του κ. Παντσέρι». Συμμετέχει επίσης ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στον Παντσέρι και συνελήφθη τον Δεκέμβριο, με το ένταλμα να τον απεικονίζει ως τον μεσολαβητή που συνδέει τον Παντσέρι με την Καϊλή. «Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον κ. Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», προσθέτει το ένταλμα αναφερόμενο στην Καϊλή. Σύμφωνα με αυτό, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Επίσης, αναφέρει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή επειδή μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα – “την Ολλανδή”».

Πάντως, το POLITICO δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει την ταυτότητα της «Ολλανδής», όπως αναφέρει.

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που αγόρασε με το όνομά της, αναφέροντας τη συμφωνία ως απόδειξη ότι εκείνη γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της από το Qatargate. Ο Τζόρτζι και η Καϊλή αρνούνται αμφότεροι ότι έχουν κάνει κάποιο αδίκημα, όπως και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος.

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωκοινοβουλίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, αργότερα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι ήταν ένα τοξικό τέρας το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να πάει τη βαλίτσα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, όπου τα χρήματα θα παραλαμβανόταν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη», είπε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, στο ένταλμα εκφράζεται διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.