Το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης έφθασε χθες στα χέρια του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη και σύμφωνα με αυτό προκύπτει ότι οι τρεις από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο επεισόδιο στο Πέραμα είχαν προσληφθεί το 2020 με μόλις 25 ημέρες εκπαίδευση. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για τους ίδιους αστυνομικούς που πυροβόλησαν 32 φορές από τις συνολικά 38 ενώ οι υπόλοιποι 6 πυροβολισμοί προήλθαν από έμπειρους αστυνομικούς.

Ο αρμόδιος υπουργός θα μελετήσει το συγκεκριμένο πόρισμα και την Δευτέρα θα προβεί σε επανεκτίμηση του τρόπου ενεργειών και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών. Αναμένονται ανακοινώσεις μέτρων και νέων οδηγιών με τις πρώτες αλλαγές να έρχονται στην εκπαίδευση και τον συντονισμό των δυνάμεων της Άμεσης Δράσης, μιας υπηρεσίας “πρώτης γραμμής” στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που έχει την συχνότερη επαφή με τους πολίτες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δεν θα μείνουν μόνο σε θεσμικό επίπεδο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές προσώπων και μετακινήσεις αξιωματικών από την Άμεση Δράση το προσεχές χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν αλλαγές στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα, για το πως θα δίνονται οι εντολές, πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο, με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των ενεργειών.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης θεωρείται η “πέτρα του σκανδάλου” για το θανατηφόρο περιστατικό στο Πέραμα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης να αναφέρουν ότι όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής άφησαν εκτεθειμένο σε πολλά επίπεδα το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης. Στο κέντρο της Άμεσης Δράσης επικράτησε κακός συντονισμός, ασαφείς εντολές, προβληματικές επικοινωνίες, “σκοτεινή” εικόνα της συνολικής κατάστασης και των δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και απουσία του επικεφαλής τα κρίσιμα λεπτά, ο οποίος χωρίς αντικατάσταση βρισκόταν στην τουαλέτα.

Το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακή αξιολόγησης του περιστατικού καταδεικνύει το “σπασμένο τηλέφωνο” και την ασυνεννοησία των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ανάμεσα στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και το κέντρο επιχειρήσεων.  Χαρακτηριστικό αυτής της ασυνεννοησίας είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την έκβαση της καταδίωξης, βρισκόταν στην τουαλέτα, χωρίς να έχει αντικατασταθεί, και όταν επέστρεψε άκουγε τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. να διαβιβάζουν για “εμβολισμούς, πυροβολισμούς και τραυματισμένους δράστες”.