Σημείωσε ακόμη ότι Το Ποτάμι δεν θα είναι σε κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές, ούτε σε κυβέρνηση «σούπας», επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρχει τίμια πρόταση προς τον ελληνικό λαό και να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα βαθιά για αλλαγές και διαπραγμάτευση.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε, να πάμε σε δεύτερο πλάνο και να συζητήσουμε υπεύθυνα την πορεία της χώρας.
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ευχολόγιο το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στα αντιφατικά, όπως είπε, μηνύματα που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτίστως ο Α. Τσίπρας.
 
Ανέφερε ακόμη ότι οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά καιρούς είπαν σοβαρά πράγματα που δεν είναι μακριά από τις θέσεις του Ποταμιού.
 
Εμείς, σημείωσε, έχουμε γίνει πολύ μεγάλο ρεύμα, δεν αποκλείουμε τις διαφορετικές απόψεις, αποσαφηνίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι αδιαπραγμάτευτος.
 
 

Ανάγκη εθνικής συνεννόησης
 

Επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, κατόπιν αιτήματος μικρής παράτασης και τόνισε ότι στις 26 του μηνός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να καλέσει τα κόμματα και να συζητήσει σοβαρά το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν θα εμπεριέχει μονομερείς ενέργειες και θα έχει γνώμονα το κοινό καλό και τη σωτηρία της χώρας.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συζητήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς θα χρειαστούν μεγάλες αποφάσεις και όχι καθ' υπόδειξη των ξένων.
 
Η υπεύθυνη συζήτηση με το Ποτάμι απαιτεί, όπως είπε ο επικεφαλής του, εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία, επίσης κοινωνικό κράτος που θα απαλύνει τα τραύματα της κοινωνίας, πρόγραμμα ανάπτυξης και απόδοση δικαιοσύνης.