Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση των μέτρων που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα SURE. Η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ 15 χωρών που υπέβαλαν αντίστοιχο αίτημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τελική έγκριση τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο πρόγραμμα Sure η Ελλάδα θα λάβει ως δάνειο 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα δάνειο που αναλογικά με τις αρχικές εκτιμήσεις (του υπουργείου) είναι κατά τι υψηλότερο. Σκοπός του δανείου θα είναι η κάλυψη ήδη υφιστάμενων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης -μια κίνηση δηλαδή να καλυφθούν κάποιες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Μάλιστα, η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα η naftemporiki.gr.

Τα εν λόγω δάνεια θα είναι διάρκειας 15 ετών, με όρους που θεωρούνται ευνοϊκοί και με επιτήρηση σχετικά με το που θα πηγαίνουν οι δαπάνες.

Ωστόσο παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι από τα 2,7 δισ. δάνεια η κυβέρνηση θα χρειαστεί το μεγαλύτερο μέρος τους για να καλύψει τις δαπάνες που ήδη έχει κάνει. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δηλώσει ότι για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, από τον Μάρτιο έως και σήμερα (τέλη Αυγούστου) έχουν καταβληθεί κεφάλαια ύψους 1,56 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Επομένως, αφού τα παραπάνω μέτρα θα καλυφθούν από το πρόγραμμα SURE, μένει στο τραπέζι ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Βέβαια, στο αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν δαπάνες που πρέπει να καταβάλει το υπουργείο όπως η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά και για εργαζόμενους που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες και βάση της τελευταίας ΠΝΠ θα μπορούν να εισέλθουν στην αναστολή σύμβασης «ώς ύστατο μέτρο» αν δεν είναι δυνατό να τους προσφέρει ο εργοδότης καθεστώς τηλεργασίας.

Εν συνεχεία, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» φαίνεται ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που περίμενε το υπουργείο καθώς μέχρι τα μέσα Αυγούστου περίπου 7.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση, σε ένα πρόγραμμα που δεν καλύπτει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης όπως τη μερική απασχόληση και το ημερομίσθιο. Είναι άξιο σημασίας το γεγονός ότι περίπου 50.000 μισθωτοί έχουν ενταχθεί από τους περίπου 2,4 εκατ.’

Τέλος, τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ένα κράτος θα συνοδεύονται από σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση από τα κράτη μέλη των συμφωνιών εγγύησης τους με την Επιτροπή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή».

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της».

«Στροφή» στο μαξιλάρι ρευστότητας από Σταϊκούρα

Στις 20 Αυγούστου σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικός στράφηκε στο «μαξιλάρι ρευστότητας» τονίζοντας ότι «έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού». Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη “δόση” του ESM).

Επομένως, αφενός ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι έχει γίνει άντληση χρημάτων από το μαξιλάρι, ενώ σημειώνεται ότι από τα συνολικά χρήματα του μαξιλαριου, περίπου τα 16 δισ. είναι συνδεδεμένα με δάνεια από τον ESM.