Οι εξελίξεις οδήγησαν τον Τουσκ στο σημείο να εκφράσει φόβους για πιθανό διαχωρισμό ανατολικής και δυτικής Ε.Ε. «Συγχωρήστε μου την απλούστευση, αλλά είναι σαν να υπάρχει ένας χωρισμός μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ΕΕ», είπε λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον κύριο εκφραστή των συντηρητικών φωνών, Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Επανεξέταση της συνθήκης του Δουβλίνου ζητούν Γαλλία – Ιταλία – Γερμανία
Ενώ η ηγεσία της Ε.Ε. ανησυχεί, πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Λορέν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, και της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, που υπέγραψαν κοινή δήλωση που απέστειλαν στις Βρυξέλλες καλώντας για συντονισμένα μέτρα των «28» και, ουσιαστικά, για προβλέψεις που θα ανακατανέμουν τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην ευρωπαϊκή επικράτεια σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Καλούν ανοικτά σε επανεξετάση του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως «έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα οι ελλείψεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για το άσυλο, που συστάθηκαν 25 χρόνια πριν» και «πρέπει να αναθεωρηθούν».
«Οι τρεις υπουργοί τονίζουν στην ανάγκη να προστεθεί ο στόχος για δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ευρωπαϊκή επικράτεια», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.
Η κίνηση νοείται προφανώς ως τμήμα της άσκησης πίεσης στους πιο «διστακτικούς» στην ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζίερ πρότεινε την αναθεώρηση του γερμανικού συντάγματος ώστε να συμπεριληφθούν μέτρα για το προσφυγικό. Μεταξύ άλλων ανέφερε την αναδιοργάνωση της παροχής βοήθειας (με απευθείας μεταφορά κονδυλίων στις τοπικές κοινότητες), την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, αλλά και νέους κανονισμούς για τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας.
«Οι πρόσφυγες θέτουν σε κίνδυνο τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης»
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Ουγγαρία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο «η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη απειλεί να υπονομεύσει τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να ελέγξουν τα σύνορά τους, πριν αποφασίσουν σε πόσους ανθρώπους μπορούν να παράσχουν άσυλο»
Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία χτίζει ένα τείχος συνολικού μήκους 175 χιλιομέτρων κατά μήκους των συνόρων της με τη Σερβία, ώστε να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών από τα νότια συνορά της.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Πολωνίας Έβα Κόπατς τόνισε ότι η χώρα της «δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί οικονομικούς μετανάστες» είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΥΠΕΞ της χώρας, Γκρέγκορς Σχετίνα, που δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση στα σύνορα της Ευρώπης»
Χάος στην Ουγγαρία
Την ώρα που η Ευρώπη αδυνατεί να υιοθετήσει κοινή πολιτική απέναντι στα εκατομμύρια των προσφύγων, δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην Ουγγαρία, όπου μέχρι το πρωί της Πέμπτης ήταν αποκλεισμένος από δυνάμεις της αστυνομίας ο σιδηροδρομικός σταθμός Κελέτι με αποτέλεσμα γύρω από το σημείο να έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούσαν μία δίοδο προς τη Δύση. Ο αποκλεισμός σταμάτησε σήμερα, ωστόσο δρομολόγια προς δυτικές χώρες δεν εκτελούνται. Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούσαν μάταια και προτάσσοντας τα παιδιά τους να ανέβουν σε κάποιο τρένο που θα έφευγε από το κεντρικό σταθμό. Περίπου χίλιοι παραμένουν αποκλεισμένοι.
Από τα τρένα που ξεκίνησαν, ένα κατευθύνθηκε προς την ουγγρική πόλη Μπίτσκε, όπου αστυνομικές δυνάμεις το σταμάτησαν αναγκάζοντάς τους πρόσφυγες να αποβιβαστούν για να μεταφερθούν σε κέντρο μεταναστών. Δεκάδες πρόσφυγες ρίχτηκαν στις ράγες. Άλλοι έτρεχαν να διαφύγουν και άλλοι κρέμονταν από τα παράθυρα του τρένου φωνάζοντας «όχι καταυλισμός».
Άλλο ένα τρένο αναχώρησε από τον σταθμό της Βουδαπέστης το μεσημέρι της Πέμπτης με περίπου εκατό πρόσφυγες, καθώς και αστυνομικούς που φορούσαν κράνη, επισήμως με προορισμό την πόλη Γκιόρ, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη και κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
Παυλόπουλος: Εφιάλτης η εικόνα του νεκρού παιδιού, μεγάλη η ευθύνη της Ευρώπης
Στην Ελλάδα συγκλονίζει η εικόνα ενός τρίχρονου παιδιού, το σώμα του οποίου βρέθηκε νεκρό στα τουρκικά παράλια προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα. «Η εικόνα του νεκρού παιδιού, που είδαμε, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνο είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα. Η ευθύνη της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από το 2008, όταν πήρε η Ευρώπη την μεγάλη πρωτοβουλία για την δημιουργία του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο ήταν μπροστά μας τα ζητήματα αυτά, φαινόντουσαν, ιδίως με τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επιμέλεια: Θάνος Καμήλαλης