Σε μια επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιταλία για το προσφυγικό αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι με την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, ενώ για την Ιταλία χρειάζεται ακόμη χρόνος. Με την Γερμανία να προσπαθεί να συνάψει διμερής συμφωνίες αντίστοιχες με αυτή της Ισπανίας, στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα χαρακτηρίζεται αρνητικό καθώς οι Πράσινοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία με την Ισπανία «ηρεμιστικό φάρμακο» και οι Σοσιαλδημοκράτες εκτίμησαν ότι θα φέρει «μηδαμινά» αποτελέσματα.
Aris Oikonomou / SOOC
Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα έχουν προχωρήσει δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο Ισπανία και Γερμανία συμφώνησαν την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανίας πίσω στην Ισπανία. Η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac, αναφέρει η συμφωνία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχθηκε πως από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας κανένας πρόσφυγας που να είχε έρθει από την Ισπανία.
Αναφορικά με μία συμφωνία Γερμανίας – Ιταλίας, η Μέρκελ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς, η Μέρκελ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας, ενώ ο Ζβίζντιτς δήλωσε πως πολλοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας.
«Φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτή την βαλκανική διαδρομή», δήλωσε ο Ζβίζντιτς τονίζοντας τις προσπάθειες της χώρας του να περιοριστεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών. Η Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της Frontex.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία Γερμανίας – Ισπανίας έχει τεθεί σε ισχύ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη το περιεχόμενο της συμφωνίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Ιταλία.
Το εν λόγω υπουργείο στάθηκε στη «μεγάλη πολιτική επιτυχία» της συμφωνίας, ενώ ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ισπανία «ανέκδοτο» και «άχρηστη».
«Οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ισπανία επιλέγουν τα σύνορα με τη Γαλλία για να έρθουν στη Γερμανία και όχι τα σύνορα της Αυστρίας, για τα οποία άλλωστε ισχύει η συμφωνία» σημείωσε ο Λαμπσντορφ.
Τέλος, η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμπροκ χαρακτήρισε τη συμφωνία «ηρεμιστικό φάρμακο», με τον αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ να εκτιμά πως το αποτέλεσμα είναι «μηδαμινό». Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή συμφωνία για τον καταμερισμό του βάρους στα κράτη – μέλη της ΕΕ.