Ο Α. Τσίπρας συνοδεύεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σε επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Α. Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
Ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Στις έξι το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Hot spot, μετεγκατάσταση και επανεισδοχή
Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στην τουρκική πλευρά το ζήτημα της δημιουργίας hot spot στην Τουρκία. Παράλληλα, θα ζητήσει οι πρόσφυγες να προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, αποφεύγοντας το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα καταστήσει σαφές ότι αξιολογεί ως επιβεβλημένη ενέργεια τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.
Μείζον θέμα για την Αθήνα είναι και η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, και ο συντονισμός σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.
Μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας
Όλα τα παραπάνω για την Αθήνα αποτελούν ζητήματα συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και εξ αυτού ο Α. Τσίπρας επιχείρησε, τόσο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στην τηλεφωνική του επαφή με την Α. Μέρκελ, να προσδώσει στην επίσκεψή του στην Τουρκία χαρακτήρα διαμεσολαβητή μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
Ωστόσο τόσο η διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για το προσφυγικό, όσο και οι επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν νέα εμπόδια στην επίλυση της κρίσης.