Μαζική απάντηση έδωσαν χθες οι φοιτητικοί σύλλογοι, με πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, απέναντι στο επερχόμενο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έχει ως προμετωπίδα την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.  Με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, η πορεία σταμάτησε στη Βουλή για να συνεχίσει και να καταλήξει στη συνέχεια στο κτίριο του Πολυτεχνείου της οδού Πατησίων.

Εκεί οι φοιτητικοί σύλλογοι οι οποίοι με αποφάσεις τους συμμετείχαν στην διαδήλωση, πραγματοποίησαν συντονιστικό καταλήγοντας σε δελτίο Τύπου, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι η χθεσινή πορεία ήταν μόνο το πρώτο βήμα, από αυτά που πρόκειται να κάνουν έως ότου διασφαλιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι «δε θα χαρίσουμε την υπόθεση του ασύλου σε κανέναν» για να καταλήξουν, πως ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την παιδεία, απαιτούν τα πανεπιστημιακά όργανα να πάρουν αποφάσεις κατά της κατάργησης του ασύλου και κατά της υπαγωγής του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ στο αρχαιολογικό μουσείο, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι πράγματι ματαιώνεται η παραχώρηση του κτιρίου του «Κάτω» Πολυτεχνείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Υπογραμμίζεται ότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου και ο συγκεκριμένος όρος δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Η πρυτανεία και οι Κοσμήτορες των σχολών του Πολυτεχνείου είχαν συνεδριάσει εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία υπογραμμιζόταν ότι αιφνιδιάστηκαν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ θα παραχωρούταν στο αρχαιολογικό μουσείο.

Το δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων: