Ως την καλύτερη συμφωνία χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναφορικά με το όνομα της γείτονος χώρας. Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε ως προϋπόθεση την τήρηση των όρων της συμφωνίας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στις δυσκολίες της κυβέρνησης Ζάεφ αναφορικά με την αλλαγή Συντάγματος και τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε για τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» και εξήγησε πως «η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια».
Συγκεκριμένα, για την πλειοψηφία αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα ποσοστά των πολιτών που συμφωνούν ή διαφωνούν με τη συμφωνία, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να μιλάει για 47% υπέρ και 44% κατά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά συμφωνία Ελλάδας Σκοπίων διαχωρίζει οριστικά και αμετάκλητα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και φάνηκε βέβαιος ότι «η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Αναφορικά με την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε πως τον «μεγάλο κίνδυνο και το ρίσκο το παίρνουν τα Σκόπια διότι μας εμπιστεύονται», ενώ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως για να γίνει αυτό εφικτό, θα πρέπει η γειτονική χώρα να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει τελειώνει η ιστορία», ενώ επεσήμανε πως και στην επιστολή της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, τίθεται ως βασική προϋπόθεση η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων.
«Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα δικά μας και τα δικά τους συμφέροντα. Έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, και έκανε λόγο για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχετικά με την αλλαγή Συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Θέλαμε να πάρουμε ένα όνομα και erga omnes πραγματικό για όλες τις χρήσεις που θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή και θα κόβει ριζικά και δεσμευτικά τον αλυτρωτισμό στην ΠΓΔΜ», κατέληξε ο υπουργός.