του Θάνου Καμήλαλη
Κάθε μέρα που ένα νέο iPhone βρίσκεται στα καταστήματα είναι μια μέρα… γιορτής. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις δυνατότητες του νέου μοντέλου, στα τεχνολογικά άλματα της εταιρείας, που πολλές φορές θεωρούνται παγκόσμια επιτεύγματα. Η όποια δυσαρέσκεια αφορά επουσιώδη ζητήματα, όπως πχ. το ότι το νέο μοντέλο κινητού δεν δέχεται ακουστικά, επιλογή για την οποία οι χρήστες διαμαρτύρονται έντονα. Η Apple υπεραμύνθηκε της επιλογής της λέγοντας ότι αυτή η απόφαση απαιτεί… κουράγιο. «Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης ήθελε κουράγιο από την πλευρά της Apple, κουράγιο να πάει παρακάτω, να κάνει κάτι καλύτερο που μας ωφελεί όλους» και συνέχισε λέγοντας » και η ομάδα μας διαθέτει τεράστιο κουράγιο» τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας, Φιλ Σίλερ. Ένα «πρόβλημα του πρώτου κόσμου» όπως είναι η έκφραση που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.
Η υπόθεση της Foxconn
Σε έναν άλλον κόσμο, τα προβλήματα είναι σημαντικότερα. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την εργασιακή εκμετάλλευση και ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ αποκαλύπτουν κατά καιρούς τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παράγουν καθημερινά τα νέα μοντέλα που πρόκειται να αποθεωθούν ως πολιτισμικά επιτεύγματα
Ο σάλος από τις αυτοκτονίες οδήγησε την Apple να πάρει… όχι και ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής, Τιμ Κουκ, κάλεσε την Foxconn να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες, ωστόσο η Apple, παρά τα δυσθεώρητα κέρδη της, δεν προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια για να συμβεί αυτό, ούτε απαίτησε ρητές δεσμεύσεις από την κινεζική θυγατρική. Αυτο που έκανε η Foxconn για να αποτρέψει νέες απόπειρες αυτοκτονίας των εργαζομένων της ήταν να τοποθετήσει δίχτυα ασφαλείας κάτω από τα παράθυρα των ξενώνων τους…
Διαβάστε ακόμα: Η ανισότητα και ο μετανάστης ως τουρίστας, Ανάλυση του Κωνσταντίνου Πουλή
Η εκμετάλλευση συνεχίζεται
Τα επόμενα χρόνια κι ενώ η (περιορισμένη) διεθνής κατακραυγή είχε κοπάσει, διεθνής και κινεζικές ΜΚΟ συνέχισαν να επικρίνουν την Apple για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της. Η υπόθεση επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο το 2014, όταν δημοσιογράφοι της ερευνητικής ομάδας του BBC, “Panorama”, εργάστηκαν για ένα διάστημα σε εργοστάσια της Pegatron, στη Σανγκάι. Ένας δημοσιογράφος τόνισε ότι δούλευε 18 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, παρά τη θέληση του, ένας άλλος ότι η βάρδια του διαρκούσε ακόμα και 16 ώρες την ημέρα και ένας τρίτος ότι έμενε σε ξενώνα μαζί με ακόμα 11 συναδέρφους του. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, αλλά τόνισε σε δήλωση της ότι «καμία άλλη εταιρεία σαν την Apple δεν κάνει τόσα για να εξασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας». Η Pegatron σε απάντηση της υποστήριξε ότι το μάξιμουν που δουλεύουν οι εργαζόμενοι της είναι 55 ώρες την εβδομάδα.
Η έρευνα της CLW όμως είχε και άλλα σημαντικά ευρήματα. Έκανε λόγο για παιδική εργασία, μέσω αναγκαστικών «προγραμμάτων μαθητείας» από γειτονικά σχολεία. Διαπίστωσε ότι ακόμα και έγκυες γυναίκες δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα, ενώ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της Pegatron πληρώνονται 1.34 ευρώ την ώρα για την εργασία τους.ενώ κατέγραψε και απειλές από τους προϊσταμένους. Τις καταγγελίες για παιδική εργασία σε θυγατρικές μεγάλων εταιρειών πληροφορικής ενίσχυσε και η έρευνα της δανέζικης MKO, Danwatch στην κινεζική Winston, που εκτός της Apple παράγει υλικό για τις Dell, Helett Packard και Lenovo/IBM
Υπεράνω κυβερνήσεων
Και ενω οι εργασιακές συνθήκες μοιάζουν χειροτερεύουν ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμένουν τραγικές, τα κέρδη της Apple συσσωρεύονται. Το 2014 το Forbes έγραψε ότι ο «κολοσσός» της πληροφορικής διαθέτει διπλάσια χρήματα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Βεβαια τα χρήματα αυτά δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά το 93% αυτών κυκλοφορούν σε «φορολογικούς παραδείσους». Ένας από αυτούς είναι και η μεταφορά χρημάτων στην Ιρλανδία, πρακτική για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple, ένα ποσό που η εταιρεία δεν προτίθεται να πληρώσει και που ο Τιμ Κουκ μάλιστα το χαρακτήρισε «μια πολιτική ανοησία». Ο Κουκ παράλληλα, όταν ερωτάται γιατί η Apple δεν μεταφέρει τα χρήματα της στην έδρα της, στις ΗΠΑ, απαντάει ότι θα το κάνει όταν «ο φορολογικός συντελεστής θα είναι δίκαιος».
Για κάποιον που αναρωτιέται τι δεν πάει καλά με το υπάρχον οικονομικό σύστημα, η Apple είναι το καλύτερο παράδειγμα. Μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από την οποιαδήποτε το «πλούσιο 1% του πλανήτη» την κοινωνική ανισότητα που συνεχώς φαίνεται ότι διογκώνεται, την συνεχή εκμετάλλευση με μόνο στόχο λίγο περισσότερο κέρδος. Αλλά ναι, ας μιλήσουμε για το ότι το νέο iPhone 7 δεν έχει θύρα για ακουστικά.