Η εκστρατεία #LetsTalkAboutYes campaign είναι το αποτέλεσμα ετών δουλειάς και ακτιβισμού ενάντια στη σεξουαλική βία σε διαφορετικές χώρες και πιέζει για μια νομοθεσία βασισμένη στη συναίνεση και σε μια κουλτούρα συναίνεσης. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι ακτιβίστριες/ιστές και το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας δημιούργησαν ένα εγχειρίδιο σχετικά με τη σεξουαλική συναίνεση.
Όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη τροποποιούν τον νομικό τους ορισμό για τον βιασμό ώστε να βασίζεται στη συναίνεση αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, το Φοιτητικό Δίκτυο της Διεθνούς Αμνηστίας (STAN) κοινοποίησε πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταρρίπτουν τυχόν παρανοήσεις και στερεότυπα γύρω από τη σεξουαλική συναίνεση. Το εγχειρίδιο αποτέλεσε τη βάση γι’ αυτή την εκστρατεία και ώθησε φοιτητικές ομάδες όλου του Ηνωμένου Βασιλείου να οργανώσουν διαδικτυακά εργαστήρια τέχνης, νύχτες δράσης, εργαστήρια για τη συναίνεση και βραδιές ταινιών.
Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων έχουν διπλασιαστεί στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2015, και πολλές/οί φοιτήτριες/ητές που το έχουν βιώσει αυτό έχουν αναφέρουν ότι δεν μπορούν να απευθυνθούν στο πανεπιστήμιό τους για βοήθεια.
Στην Πολωνία συναντάμε την εκστρατεία Tak to Miłość («Το Ναι είναι Αγάπη»). Στόχος της εκστρατείας είναι να αλλάξει ο νόμος στην Πολωνία και να διασφαλιστεί ότι ο βιασμός ορίζεται ως σεξ χωρίς συναίνεση.
Ενώ οι γερμανικοί νόμοι σχετικά με τον βιασμό αναγνωρίζουν ότι το «όχι σημαίνει όχι», είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κουλτούρα συναίνεσης.
Για τον σκοπό υπάρχουν αρκετά διαδικτυακά εργαστήρια σχετικά με την εκστρατεία «Let’s Talk About Yes». Τα άτομα που συμμετείχαν δημιούργησαν σε μικρές ομάδες και μοιράστηκαν memes, τα οποία βρίσκονται στη σελίδα στο Instagram @amnestywomen με χάσταγκ #letstalkaboutyes. Τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες στο instagram πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 16 ημερών ακτιβισμού γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που είναι στις 25 Νοεμβρίου.
Στην Ολλανδία, ο κύριος στόχος της εκστρατείας Let’s Talk About Yes ήταν να περάσει ένας νέος νόμος που λέει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Μαζί με άλλους διοργανωτές και με τη βοήθεια ακτιβιστριών και ακτιβιστών, παρέχεται επιμόρφωση σε όλη τη χώρα, συμβουλευτική, και ένα γραπτό εγχειρίδιο.
Εάν ενδιαφέρεστε να προωθήσετε μια κουλτούρα συναίνεσης, μπορείτε να κατεβάσετε το εγχειρίδιο ακτιβισμού (PDF). Διατίθεται και ως σειρά από blogs.