Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που έκαναν η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος Άννα Νάκου και δύο μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίοι ζητούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση τους επί της ουσίας από το ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει.

Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο  της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, και κάνοντας λόγο  για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Στην Κομισιόν η φωτογραφική καρατόμηση της Θάνου

Οι Σύμβουλοι απέρριψαν τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την  χορήγηση της αναστολής, ενώ δεν έκαναν δεκτό και τον ισχυρισμό τους ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες.

Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν  τις εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη αρνητική απάντηση του ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση,  καθώς στις 22 Αυγούστου 2019 ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του Συμβουλίου, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνσή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Έκπτωτη πρόεδρος» και με το βλέμμα στην Κομισιόν δηλώνει η Θάνου