Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες επιτροπές για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό δεν συνεδρίαζαν αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, με περισσότερους από 1000 Σύρους να έχουν προσφύγει σε  β βαθμό.
 
Η προσφυγή των δύο Σύρων και της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε αρχικά απορριφθεί από την 7μελή σύνθεση του ΄Δ τμήματος του ΣτΕ (με τις αποφάσεις 445, 446 και 447/ 2017), αλλά λόγω της σοβαρότητας του το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που συνεδρίασε το Μάρτιο.

Εικόνες επαναπροωθήσεων


Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός επαναπροώθησης προσφύγων, καθώς παρόμοια περιστατικά έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ. Συν.» το πρωί της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης 69 προσφύγων από το Ηράκλειο της Κρήτης, μετά από παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
 
Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τελούν υπό απέλαση, και επιστροφή πιθανότατα στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου ενώ τους δόθηκαν να υπογράψουν χαρτιά στα ελληνικά αποκρύπτοντάς τους το πραγματικό τους περιεχόμενο. Οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο στην Κω.
 
Για το θέμα έχει ήδη υποβληθεί αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους μετανάστες/πρόσφυγες η οποία καταγγέλλει αφενός τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης για αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις αυτές.