Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Euroworking Group της Πέμπτης τις προτάσεις της για την «μεταμνημονιακή ανάπτυξη» που επιθυμεί η κυβέρνηση. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει ένα «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης».

Υποστηρίζει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «δεν αφορά νέους όρους», αλλά θα βασίζεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα».

«Γενικόλογο» το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Αθήνας «γενικόλογο» και «λιγότερο φιλόδοξο απ’ όσο χρειάζεται» σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.  Παράλληλα, επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και να προκύπτει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της παραγωγικότητας. Εξέφρασε την επιφύλαξη του για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τέλος, τονίζει ότι στην πρόταση της Αθήνας δεν υπάρχει σαφής αναφορά για άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, όπως έχει ζητηθεί.

Οι απαιτήσεις των δανειστών

Η τρόικα έχει στα χέρια της το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

H στρατηγική για την ανάπτυξη θα έχει την απόλυτη κυριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, φιλική φορολογία για να τονωθεί η ανάπτυξη, και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Εντός 15 ημερών θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί στις 27 Απριλίου μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, με την οποία θα συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Οι δανειστές εστιάζουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη στρατηγική ανάπτυξης, τα μέτρα για το χρέος, και την εποπτεία για την «μεταμνημονιακή ανάπτυξη».