Βαρύτητα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους χώρους φιλοξενίας των παιδιών δίνει το σχέδιο του υπουργείου ΥΠΕΘΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των hotspots στα πέντε νησιά (Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Χίος, Κως) και των κέντρων μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Το πιο ολοκληρωμένο hotspot έως τώρα είναι αυτό της Λέσβου αλλά και της Λέρου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να δημιουργείται στην Κω, η οποία δεν έχει βρει ακόμα το μέρος που θα δημιουργηθεί. Στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για το φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου. Στη Σάμο θα διατεθούν σκηνές και θα δημιουργηθούν υποδομές για τουαλέτες. Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο -ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιώτες- επειδή ο ένας εκ των ιδιοκτητών εκφράζει διαφωνίες.
Αναφορικά με τα κέντρα μετεγκατάστασης και προώθησης των προσφύγων, στη Σίνδο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, επομένως εκει θα δημιουργηθούν κοιτώνες και θα διατεθούν σκηνές. Το ίδιο θα γίνει και στο φυλασσόμενο στρατόπεδο στο Σχιστό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας θα δημιουργηθούν τα εξής τμήματα:
• Τμήμα μεταφορών που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης.
• Τμήμα υγειονομικού το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Στο τμήμα θα υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με ιατρό παιδίατρο και για τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ. Στο τμήμα θα γίνεται ειδική καταγραφή.
• Τμήμα υποδομών που θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους και θα συντονίζει το έργο των τοπικών εργολάβων. Θα συντρέξουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.λπ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.
• Τμήμα σίτισης στο οποίο θα διατεθούν 10 κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της ΕΕ συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του σισσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην αστυνομία ανατίθεται η αρμοδιότητα καταγραφής
Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η αστυνομία, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας. Επίσης θα διατεθούν 600 σκηνές των 10 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες, ενώ αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ για το περιεχόμενο των δράσεών τους, καθώς και με το δήμο και την περιφέρεια στα θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, τη λειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας κ.λπ.
«Δεν υπάρχει ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο»
Ερωτώμενος για το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Πάνος Καμμένος απάντησε πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στο τραπέζι. Επίσης, χαιρέτησε την πολύ καλή εξέλιξη στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει το τουρκικό λιμενικό και τη Frontex με την παροχή πληροφοριών για την αναχώρηση ενός πλοίου με πρόσφυγες ώστε να σταματά στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Παραλληλα, υποστήριξε πως είχε γίνει πρόταση από την Ελλάδα να συμμετάσχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας στις συνόδους Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από άλλες χώρες. «Τότε δεν μας είχαν συνδράμει όλοι», είπε ο υπουργός που σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.
«Δεν θα επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός του υπουργείου»
Όσον αφορά το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Το οικονομικό κόστος, είπε, βαρύνει την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Προς το παρόν, έχουν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τέλος, ανάφερε πως τον συντονισμό των δράσεων θα έχει το κεντρικό ενιαίο όργανο διαχείρισης μετανάστευσης σε μη διαβαθμισμένο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική είναι το υπουργείο Μετανάστευσης.