Το ψήφισμα, το οποίο καλεί όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πέρασε την Παρασκευή με 14 ψήφους υπέρ, μηδέν κατά και μία αποχή.
«Αυτό το ψήφισμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε η Πασκάλε Μπαερισγουίλ, πρέσβης της Ελβετίας στον ΟΗΕ, η οποία το υπέβαλε. «Αυτό το ψήφισμα επιβεβαιώνει την ευθύνη του κράτους και των εμπλεκόμενων μερών να σέβονται και να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό και, πιο συγκεκριμένα, να σέβονται και να προστατεύουν αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες που καθημερινά εργάζονται δίπλα σε όσους πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις», είπε η Μπαερισγουίλ στο Συμβούλιο.
Ο Ρόμπερτ Γουντ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη η πρόκληση ζημιάς σε εργαζόμενους που με μεγάλο θάρρος διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους αμάχους». Ο Γουντ καταδίκασε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για το ότι πήρε αιχμαλώτους από το Ισραήλ και τους κρατάει στον παράκτιο θύλακα, ενώ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει «πολύ περισσότερα για να αποτρέψει το θάνατο και τη ζημιά των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας και του προσωπικού του ΟΗΕ». «Επιμένουμε ότι όλες οι επιθέσεις σε ανθρωπιστικό προσωπικό στη Γάζα, ανεξάρτητα από το εάν εναντίον τοπικού ή διεθνούς προσωπικού, πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και πρέπει να υπάρξει πλήρης και δημόσια τιμωρία για τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε αδικοπραγία», είπε.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε εν μέσω απειλών και επιθέσεων κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν και της Ουκρανίας. Αλλά από τον Οκτώβριο, στη Λωρίδα της Γάζας έχει υπάρξει ένας άνευ προηγουμένου αριθμός νεκρών μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ και άλλων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Περισσότερα από 190 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού, προκαλώντας εκτεταμένες ανησυχίες και εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το ψήφισμα της Παρασκευής εγκρίθηκε λίγο αφότου το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) – το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ – διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη πόλη Ράφα της Γάζας